De werkplek is een plek waar wij vaak dagelijks meer tijd doorbrengen dan thuis. Dit onderschatten we vaak. Het is daarom van eminent belang dat we de gezondheid op onze werkplek niet vergeten. Als je een thuiskantoor hebt, is het belangrijk om ook daar te zorgen voor een goede balans tussen comfort en gezondheid. Kantoorwerkzaamheden staan er namelijk om bekend dat zij verbonden zijn met een hoge mentale belasting.

Hoe kan je dat nou het beste doen? Hier volgen enkele simpele punten waarmee rekening gehouden kan worden om de gezondheid op de werkplek een boost kunnen geven.

Een groot genoeg werkoppervlak, een verstelbare werkplek, voldoende beenruimte, dit zijn maar enkele belangrijke voorbeelden van punten waarmee er rekening moet worden gehouden bij de opzet van een goede werkplekuitrusting.

Ergonomische werkstoelen

Het belang van ergonomische werkstoelen: een onjuiste zithouding belast de spieren en de wervelkolom. Een ergonomische werkstoel bevordert het dynamisch zit gedrag waardoor er minder kans ontstaat voor het optreden van gezondheidskwaaltjes die uiteindelijk de werkkwaliteit zullen belasten. In dit handboek van Vink Lisse vind je meer tips over  ergonomisch zitten

Zithoogte

Zithoogte: onderschat het belang niet van de juiste zithoogte. Bij een verkeerde hoogte, verkrampt het lichaam en dit zorgt natuurlijk voor een belasting op het menselijk lichaam. Door in hoogte verstelbare stoelen en/of bureautafels te hebben, kan je snel de juiste zithouding aannemen. Let op dat de werkhoogte niet hetzelfde is als de tafelhoogte. De werkhoogte verschilt van persoon tot persoon. De maximale werkhoogte mag niet meer dan 750 mm bedragen. Let ook op de hoogte van het computerscherm. Een handige tip die hierbij kan worden meegenomen is dat de eerste regel op het beeldscherm zoveel mogelijk op ooghoogte moet zijn.

Beweging

Het is belangrijk om op de werkplek enigszins in beweging te kunnen zijn. Te lang niet bewegen zorgt voor vermindering van de lichamelijke en geestelijke dynamiek. Ook reduceert het de spieractiviteit en bloedcirculatie wat de elasticiteit van de tussenwervelschijven belast en in gevaar kan brengen. Zorg er dus voor dat je voldoende beweegruimte hebt in je thuiskantoor. Sta regelmatig op en vergeet ook geen frisse lucht te nemen van tijd tot tijd.

Verlichting

Verlichting is ook een heel belangrijk aspect voor een gezonde werkplek. De verkeerde of onvoldoende verlichting heeft ook effect op het menselijk lichaam. Het is belangrijk dat de verlichting op de werkplek op de juiste manier is afgestemd. Niet te fel zodat het zorgt voor een storing in het gezichtsveld, maar ook niet te zacht zodat het slecht is voor de ogen.

Dit zijn slechts enkele punten waarop men moet letten bij een ergonomische (thuis)kantoorinrichting. Door hiermee rekening te houden, behoud en verbeter je de menselijke prestaties en ben je gegarandeerd van een preventieve bescherming van de gezondheid. Daarnaast helpen deze punten bij het verminderen van de ziektekosten en voor meer motivatie en betrokkenheid van eventuele werknemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here