Suikervrij eten, 5 tips

0
349

De behoefte aan suikervrij eten neemt steeds meer toe. Dat kan komen vanwege medische redenen of omdat het simpelweg gezonder is. Er zijn wetenschappers die suiker zelfs erg verslavend noemen. Suiker is niet alleen slecht voor je gewicht, maar ook voor je tanden en huid. Met de beste voornemens blijft het nog lastig om 100% suikervrij te eten. Ze voegen tegenwoordig overal suiker aan toe. Ontdek de tips die we geven om het toch voor elkaar te krijgen om (zoveel mogelijk) suikervrij te eten.

Wat doet suiker eigenlijk met je? Het eten van suiker en dan voornamelijk bij overmatig gebruik, kan op langer termijn leiden tot:

 • Depressie;
 • Slecht slapen;
 • Hartaanvallen;
 • Huidproblemen zoals acne;
 • Hyperactief;
 • Gaatjes in je tanden.

Overal suiker

Producenten voegen tegenwoordig overal suiker aan toe. Soms heb je het niet eens in de gaten. RTL nieuws meldt dat van de 33.000 deelnemers een 3,4 als score hebben behaald. Veel mensen weten dus niet precies hoeveel suiker er een bepaalde producten verwerkt zitten. De afgelopen jaren is de consumptie suiker schrikbarend toegenomen. Alleen al om die redenen vinden wij het belangrijk om mensen te laten inzien hoe lekker suikereten vrij kan zijn.

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/we-eten-kilos-suiker-maar-hebben-geen-idee-hoeveel-precies

Cursus-Natuurlijk-Suikervrij
Cursus-Natuurlijk-Suikervrij

Hoewel wij ons best doen om tips en voorbeelden te geven over suikervrij eten, bestaan er geen bepaalde eetmethodes of geen kant en klaar diëten die voor iedereen geschikt zijn. Ieder lichaam is immers uniek. Daarom is het optimaliseren van een gezonde levensstijl iets persoonlijks. Leer met De cursus Natuurlijk Suikervrij hoe je dit het beste kan aanpakken en ontdek wat goed is voor je.

Het is niet alleen een cursus. Je krijgt ook een e-book ‘Natuurlijk Suikervrij’ en ‘Suiker EHBO’ bij met uitleg over suikervrij eten en verschillende recepten die zoveel mogelijk suikerloos zijn.

Een suikervrij dieet

Voordat we het hebben over een suikervrij dieet, vermelden we dat er een belangrijk verschil zit tussen natuurlijke en geraffineerde suikers. Natuurlijke suikers vind je terug in groente en fruit en bevatten langzame koolhydraten. Die vormen een belangrijke bron voor je dagelijkse energie.

Een suikerloos dieet bestaat niet uit geraffineerde suikers. Dat zijn bewerkte suikers die tijdens de bereiding van een bepaald product zijn toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan kant en klare maaltijden, koek, snoep en soepen. Eet dat soort producten zo min mogelijk. Ze laten je bloedsuikerspiegel alleen maar stijgen, waardoor je tijdens de lunch last kan hebben van een middagdip.

Wil je een idee krijgen welke producten of recepten goed passen binnen een suikerloos dieet? Neem dan eens een kijkje bij onze suikervrije recepten. We hebben 10 suikervrije recepten samengesteld voor het ontbijt, lunch, diner en die je zelfs als tussendoortje kunt eten.

Suikervrij broodbeleg

Sommige mensen kunnen niet zonder hagelslag of speculaas op de boterham. Toch is het misschien verstandig om over te gaan om het gezonde broodbeleg. Denk aan mager vlees zoals ham, kipfilet of kalkoenfilet. Ben je meer van de kaas? 20 of 30+ kaas is ook erg lekker en gezond. Je vermindert hiermee niet alleen de suikers, je krijgt er veel vitamines, eiwitten en calcium voor terug!

Ook lekker is een boterham met jam of pindakaas zonder toegevoegde suiker. Eet een banaan met kaneel of doe er hummus op. Er zijn zoveel gezonde broodbeleg variaties mogelijk, je moet ze alleen nog even ontdekken.

Zoek naar alternatieven

Als je vaak, misschien wel onbewust veel suiker eet, heb je daar ook een grote behoefte aan. Zorg om die reden voor gezonde alternatieven. Ben je het bijvoorbeeld gewend om als tussendoortje weleens een broodje frikandel of kroket te eten? Honger in de loop van de middag heeft iedereen weleens, maar wat kun je suikervrij eten om de honger te stillen?

Eet bijvoorbeeld een handje vol (ongebrande) noten zoals walnoten, hazelnoten en cashew noten. Daarmee krijg je onverzadigde vetten binnen die je lichaam nodig heeft. Erg gezond. Dat geldt natuurlijk ook voor het fruit of rauwe groenten. Paprika, komkommer of kleine tomaatjes zijn prima gezonde tussendoortjes. Vervang ze door iets vettigs of voor koek, snoep en ander bewerkt voedsel.

Hevige trek in suiker?

Het kan voorkomen dat je ineens hevige trek hebt in suiker. Al helemaal als je pas begonnen bent met het volgen van een suikervrij dieet. Zin in zoetigheid. Hoe ga je hiermee om?

 • Eet een suikervrije kauwgom. Het eten van een kauwgom kan het verlangen naar suiker stillen.
 • Houdt jezelf bezig. Ga niet op een stoel voor de snoepkast zitten, maar luister naar muziek of ga een blokje om.
 • Eet desnoods een gezonde snack als je het echt niet meer trekt.

Oppassen met alcohol

Alcoholistische drankjes bevatten veel suiker. Op die manier wordt zelfs alcohol gemaakt! Verminder dus je alcoholconsumptie mocht je serieus willen overgaan op een suikervrij dieet.

Wordt wijzer van het etiket

Het is zo gek nog niet om te kijken op het etiket van een bepaald product voordat je deze in de winkelmandje legt. Let hierbij op dat suiker ook weleens onder een andere naam wordt getoond. Glucose is bijvoorbeeld een ander woord voor dextrose en druivensuiker.

Fructose is weer een ander woord voor vruchtensuiker. Maltose is zoutsuiker. Galactose en sacharose is riet en bietsuiker. Lactose is melksuiker en dat vind je terug in zuivelproducten. Een opsomming van verschillende benamingen die suiker kan hebben:

 • Dextrose;
 • Sucrose;
 • Sacharose;
 • Fructose (Stroop);
 • Riet en basterd suiker;
 • Geleisuiker;
 • Druivensuiker;
 • Melasse
 • Invertsuiker;
 • Kandij etc…

Suikervrij eten lijst

In de volgende lijst hebben we een aantal voedingsproducten geselecteerd die relatief weinig of geen suikers hebben. De voedingsmiddelen passen goed bij een suiker vetarm en suikervrij dieet.

Graanproducten Broodbeleg Dranken Noten, zaden, gedroogd fruit
Speltbrood
Rijstwafels
Zilvervliesrijstwafels
Volkorenbrood met minder zout
Rogge crackers
Toast volkorenbrood
Knäckebröd vezelrijk
Matzes spelt
Havermout Oats
Zonnature zonnestroop
Zonnatura zonnefruit
Blikje leverpate
Sabra hummus
Zuivelspread light met bieslook
Rosbief
Rookvlees
Rauwe ham
Biologische sinaasappelsap
Coconut dream
Melk
Biologische sinaasappelsap
Spa rood
Spa bruisend munt en citroen
Zonnature Sappa
Pompoenpitten
Pijnboompitten
Gedroogde abrikozen
Dadels
Chiazaden
Geroosterde kastanjes
Bananenchips
Cashenoten
Studentenhaver
rozijnen

Mocht je dus graag zoveel mogelijk suikervrij willen eten, eet voornamelijk dit soort producten.

Snacks Rijst en pasta Zuivel Vlees en vis
Melba toast
Rijstcrackers
92% pure chocolade
Zonnatura knappeltjes
Zonnature dominorozijnen
Droppastilles natural
Volkoren pasta
Toverrijst
Zilvervliesrijst
Volkoren basmatirijst
Spelt pastabuisjes
Quinoa
Couscous volkoren
Magere melk
Half volle yoghurt
Griekse yoghurt 0%
Gerookte zalm
Biologisch gehakt
Rauwe ham
Biologische rundergehakt
Bacon
Ontbijtspek

 

TIP: Een laatste tip die we willen meegeven is: Hoe minder suiker je eet, hoe minder behoefte je daaraan hebt. Probeer het maar eens uit! Bovendien blijft je huid er jong uitzien als je drastisch verminderd met suiker. Suiker heeft een verouderd effect op je huid. Minderen is dus helemaal niet zo erg meer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here