Pijnklachten? Ga naar podotherapie

0
66

Heb je last van uw voeten, enkels, knieën, heup of de onderrug? Komt de situatie waarin u bij het staan op uw voorvoet pijn ervaart of bij het traplopen de knie pijn doet u bekend voor? Of een situatie waarin uw voeten stijf zijn waardoor de achillespees pijnlijk is bij de eerste stappen? Dan is het wellicht noodzakelijk om podotherapie te gaan volgen. Maar wat is podotherapie, waar komt het vandaan en waarom zou je naar een podotherapeut gaan?

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een relatief jong paramedisch beroep want het bestaat in deze vorm pas vanaf 1982. Het beroep podotherapeut is wettelijk beschermd en betekent dat de opleidingstitel podotherapeut alleen gevoerd mag worden door iemand die een 4-jarige fulltime HBO opleiding heeft afgerond. De letterlijke vertaling van podotherapie kan teruggeleid worden naar het Griekse woord ‘pous’ wat ‘voet’ betekent. Met andere woorden podotherapie betekent ook wel voettherapie. Een podotherapeut voert deze therapie uit bij patiënten met voetproblemen en bijkomende klachten van bijvoorbeeld, rug, knie of been.

Wat doet een podotherapeut?

Wat doet een podotherapeut

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten, zoals knie-, heup- of (lage) rugklachten. Dit kunnen klachten zijn zoals standsafwijkingen van de voeten met als gevolg klachten aan de voeten en/of benen, standsafwijkingen van de tenen, klachten als gevolg van overbelasting, sportblessures of als er elders in het lichaam problemen worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Ook kun je podotherapie volgen voor een goede verzorging van de voeten. Dit zijn behandelingen zoals het tapen van voeten, het aanmeten van ortheses of het aanmaken van schoen- en zoolcorrecties. Het maken van ortheses is een specifiek en zorgvuldig werkje omdat er een hulpmiddel wordt gemaakt wat ter correctie wordt aan gebracht voor bepaalde pezen of juist om bepaalde spieren meer rust te geven. Een voorbeeld van een orthese is een kniebrace of een breukband

De werkwijze

Wanneer  je op zoek gaat naar bijvoorbeeld een podotherapie Zaanstad, Amsterdam of Utrecht dan gaat dat volgens een vaste werkwijze. De start van podotherapie begint met een intake. Er wordt begonnen met een vraaggesprek over het ontstaan van de klacht, je dagelijkse werkzaamheden en hobby’s. Ook medicijngebruik, operaties en overige behandelingen kunnen van belang zijn. Vervolgens worden kenmerkende, functionele eigenschappen van je voet, knie en heup geïnventariseerd in een biomechanisch onderzoek. Er wordt zowel zittend als staand getest en uw voetstand en houding worden gemeten en geanalyseerd. In de loopanalyse wordt je looppatroon bekeken waardoor er een totaalbeeld ontstaat van de klachten. Aan de hand van het onderzoek en je hulpvraag wordt er een plan van aanpak opgesteld. De behandeling podotherapie kan variëren van uitvoeren van oefeningen tot het gebruik van geschikt schoeisel. Na het starten van de podotherapie volgt een afspraak voor de controle. Je kunt dan aangeven hoe het proces vordert en of er in het dagelijks gebruik nog problemen zijn in het toepassen van de hulpmiddelen. Naargelang de antwoorden stellen ze de behandelingen bij. Uiteindelijk is het doel van podotherapie dat je weer pijnloos en gemakkelijk kunt lopen en gaan en staan waar je wilt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here