Moeite met afvallen? Dit zijn de redenen!

0
122

Iedereen wilt een sportief en fit lichaam maar veel mensen die willen afvallen komen er na een aantal weken achter dat ze moeite hebben met afvallen. Bij de een vliegen de kilo’s eraf en de ander valt nog geen gram af in een week. Soms is het lastig om erachter te komen waar aan dit precies ligt. Zeker als je je netjes aan je dieet houdt en regelmatig sport kan het soms frustrerend zijn als je moeite blijft houden met afvallen. Hieronder staan een aantal oorzaken die een rol kunnen spelen waardoor je moeite hebt met afvallen.

Hormonen

Het is niet het eerste probleem waar je aan denkt als je moeite hebt met afvallen maar hormonen spelen een belangrijke rol in je vet opslag en bij je vetverbranding. Dit houd in dat bepaalde hormonen je eetlust, gevoel van verzadiging en je metabolisme regelen. Gelukkig kun je zelf deze hormonen een beetje sturen door gedragsaanpassingen te maken. Vaak hebben emotionele mensen meer moeite met afvallen. Deze mensen gaan bij verdriet of momenten van stress eten om zichzelf beter te voelen. Probeer als je een emo- eter bent je leefstijl aan te passen en probeer zoveel mogelijk gezonde keuzes te maken. Hierdoor krijg je een betere hormoonbalans en zal je zien dat je minder moeite hebt met afvallen.

Darmflora

In je darmen zit je darmflora, deze helpt je bij het verteren van al het voedsel wat je eet. De darmflora bestaat uit miljoenen bacteriën. Helaas zijn er ook een hoop slechte bacteriën aanwezig in je darmflora die voor ontstekingen in de darmen kunnen zorgen. Zodra er ontstekingen in je darmen ontstaan krijg je hierdoor automatisch ook last van een moeizame stoelgang en problemen bij de spijsvertering. Waardoor je moeite hebt met afvallen. Verder is ook uit een recent onderzoek gebleken dat er in de darmflora bacteriën aanwezig zijn die het lichaam aanzetten tot opslaan van vet. Dit kan dus ook gebeuren terwijl je niet te veel eet.  Probeer zo vezelrijk mogelijk te eten voor een goede stoelgang.

Motivatie

Wanneer je start met afvallen heb je vaak een doel voor ogen. Je wilt bijvoorbeeld voor de volgende zomer 5 kilo minder wegen, of je gaat trouwen en je wilt in je droomjurk passen. Je bent dan gemotiveerd om dit doel te halen. Maar er komen tijdens het afvalproces ook altijd momenten aan dat het afvallen even tegenzit. Je hebt bijvoorbeeld veel afspraken en feestjes staan en om dan altijd nee te zeggen tegen de lekkere dingen is dan lastig. Soms verdwijnt de motivatie ook als het blijkt dat het afval proces langzamer gaat dan gedacht. De meeste mensen stoppen na ongeveer twee weken met afvallen omdat de motivatie geheel weg is. Het gevoel van falen overheerst dan te veel.

Ongezonde gewoontes

Sommige gewoontes van het eten of drinken van bepaalde producten zijn soms zo vanzelfsprekend dat je er niet meer stil staat dat je het doet. Het kan zijn dat je een ongezonde gewoonte hebt maar je daar niet bewust van bent waardoor je moeite blijft houden met afvallen. Ga dus na of je ongezonde gewoontes hebt en probeer deze zoveel mogelijk aan te passen naar gezonde gewoontes. Drink je bijvoorbeeld al jaren een fles cola leeg per dag? Verruil de cola voor bronwater en je zal zien wat een verschil dit brengt.