Modafinil: gezonder alternatief voor Red Bull

0
452

Sinds een aantal jaar is er een nieuw middel op de markt, genaamd modafinil. Dit werd voorheen voornamelijk gebruikt tegen slaperigheid en andere (lichamelijke) problemen. Het gebrek aan energie is zo’n voorbeeld. Tegenwoordig is modafinil op steeds meer plekken verkrijgbaar. Steeds meer studenten hebben de voordelen van modafinil gevonden. In dit artikel gaan wij hier dieper op in op het gebruik van dit middel. 

Wat is modafinil eigenlijk precies?

Natuurlijk kan je energierijke middelen het beste vermijden. Mocht je een ‘gezonder’ alternatief zoeken voor Red Bull, dan is modafinil een eventuele oplossing. Het heeft namelijk ook nog enkele positieve bijwerkingen. Onder de doelgroep ‘studenten’ wordt het middel steeds populairder.

Modafinil is een middel dat al enkele tientallen jaren bestaat, maar nog niet helemaal bekend is in Nederland. Voorheen werd het dus voornamelijk gebruikt om slapeloosheid te voorkomen bij mensen die hier last van hadden. Deze mensen merken al snel enkele bijwerking die als positief ervaren kunnen worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Verbeterde concentratie
  • Sneller kunnen reageren op bepaalde aspecten
  • Je kunt ‘leerstof’ beter onthouden

Vooral onder studenten is modafinil heel populair, omdat het helpt om de focus beter te behouden, dit komt uitstekend van pas bij het maken van bijvoorbeeld een tentamen. Natuurlijk wordt je niet slimmer van dit middel, maar het kan je wel helpen om meer uit je hersencapaciteit te halen. Het hersengedeelte wordt namelijk gestimuleerd waardoor je langer door kunt werken en je langer kunt concentreren op één taak.

De dosis en de werking van het middel

Het middel kent enkele bijwerkingen en moet daarom op een normale manier ingenomen worden. Een pil kent echter maar een korte werkingsduur, waardoor mensen er soms voor kiezen om er meer op een dag in te nemen. Dit is geen probleem, maar houd het beperkt tot maximaal drie pillen op een dag. Het nadeel is anders dat je teveel binnenkrijgt en zoveel heb je helemaal niet nodig. Als je een pil neemt dan duurt het meestal drie uur voordat het effect helemaal te merken is.

Modafinil beter dan koffie of Red Bull?

Het gebruik van modafinil biedt een aantal voordelen voor een steeds grotere doelgroep. Mensen die veel koffie drinken of Red Bull drinken zijn mogelijk opzoek naar een alternatief voor deze drankjes. Ze bevatten immers erg veel cafeïne. Bij modafinil is dit minder aan de orde, omdat het dezelfde voordelen oplevert zonder dat je veel cafeïne hoeft in te nemen.

Tegenwoordig is modafinil overal verkrijgbaar. Om deze reden wordt het ook steeds meer verkocht door onder andere studenten. Bovenaan in dit artikel staat al beschreven waarom zij dit innemen. Het bevorderd immers de concentratie tijdens een tentamen. Je kunt de hersencapaciteit beter benutten dankzij dit middel. Tegenwoordig neemt 90% van de gebruikers deze pil om een andere reden dan ‘slapeloosheid’. Nog slechts een klein deel gebruikt het nog om slaperigheid te voorkomen. Natuurlijk is dit nieuwe middel niet alleen handig voor studenten, ook managers, ondernemers en andere mensen met een drukke baan kunnen er baat bij hebben.

Onze tip blijft wel…

Onze tip blijft wel om op eigen kracht te blijven studeren. Een pil betekent niet direct dat je een dag voor je tentamen of een belangrijke afspraak alles onthoud. Het blijft immers mensenwerk. Modafinil is natuurlijk handig vanwege zijn (positieve) bijwerkingen, maar het blijft een soort ‘wondermiddel’ waar de meningen nog over verdeeld zijn. Het is altijd wel beter dan flinke koppen koffie of een aantal energie drankjes. Om je dag echt goed en energievol te starten kan je het beste een stevig ontbijt nemen!