De juiste bank kopen om rugklachten te voorkomen

0
3916

Bijna 80 procent van alle volwassenen heeft wel eens met rugklachten te maken gehad. Rugklachten kunnen enorm vervelend zijn en in het dagelijkse leven vaak voor uitdagingen zorgen. Even snel iets van de grond rapen wordt al snel een zware klus. Veel rugklachten blijven ook na genezing vaak nog op dezelfde locatie terugkomen. Het is dus belangrijk om je rug zoveel mogelijk te ondersteunen wil je de kans op rugklachten verkleinen. Vaak begint dit bij de kleine dingen, zoals de juiste bank.

Een goed bankstel

Het kan ontzettend fijn zijn om thuis te komen en lekker in je bank te ploffen. Maar hoe lekker die bank ook ligt, het biedt niet altijd de benodigde ondersteuning voor je rug. Ook wanneer je de bank als loungebank gebruikt is het belangrijk dat je er goed en met voldoende ondersteuning in kunt zitten. Kies een bank van de juiste materialen. Een leren bank zal meer stevigheid bieden dan een stoffen loungehoek.

De juiste hoogte

Als je niet met je voeten bij de grond kan, komt er meer belasting op je rug en wordt er meer druk ervaren. Deze druk kan weer leiden tot rugklachten. Zorg dus dat de bank niet te hoog is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor stoelen aan tafels en bijvoorbeeld op kantoor.
Ook een te lage bank kan als vervelend worden ervaren. Ga dus voordat je een bank koopt eerst eens even zitten. Wanneer je knieën zich in een hoek van 90 graden bevinden heb je de juiste hoogte gevonden. Is je bank te laag? Geen zorgen, met een klein beetje inspanning kun je gemakkelijk voetstukjes maken om je bank zelf te verhogen.

De juiste diepte

Een te diepe bank kan het omhoog komen onaangenaam maken. Nu zal je hier de eerste keren niet veel van merken, maar hoe vaker je krampachtig omhoog komt hoe meer last je van je rug kan krijgen. Bij een bank van de juiste diepte moet je op kunnen staan zonder eerst naar voren te hoeven schuiven. Is je bank te diep, dan kun je dit gemakkelijk aanpassen door gebruik te maken van losse kussens. Dit draagt ook bij aan een betere doorbloeding van je benen.

Losse kussens

Door gebruik te maken van losse kussens op de bank kun je gemakkelijk extra ondersteuning bieden waar nodig. Dankzij deze kussens kun je gemakkelijk variëren in je zitpositie en zit je nooit te lang in dezelfde houding. Let wel op dat je niet gaat ‘bank hangen’, zelfs met een extra kussen als ondersteuning is dit een slechte houding voor je rug.