Hoe krijg je een gezonde ademhaling?

0
147

Veel mensen hebben geen goede ademhaling. Dat betekent dat ze ademen vanuit hun borstkas in plaats van hun buik. Hierdoor ademen veel mensen meer dan de bedoeling is, en ook vaak te hoog. Stress is de grootste oorzaak van deze verkeerde ademhaling. Door stress vergeet je namelijk om rustig, diep en niet zo veel adem te halen waardoor je chronisch kunt gaan hyperventileren. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om (in tijden van stress) op je ademhaling te letten, zodat je snel weer ontlaadt en ontspant!

Het ritme van je ademhaling zegt veel over je geestelijke toestand van dat moment. Let maar eens op hoe je nu ademt. Gaat je borstkas omhoog of je gaat je buik op en neer. Het laatste is goed. Maar sta jij hier vaak bij stil? En wat gebeurt er in ons lichaam wanneer we verkeerd ademen? En hoe doe dat goed dan, ademhalen?

Automatisch?

Ademhalen gaat automatisch. Maar dit betekent niet meteen dat de ademhaling ook automatisch goed verloopt. De ideale ademhaling is regelmatig, is tussen de 6 à 12 keer per minuut en verloopt zonder moeite via de buik. Wanneer je meer ademt dan de aanbevolen keer, ben je eigenlijk al aan het hyperventileren. Dit komt dus doordat je voortdurend te snel ademt.

Hyperventileren

Er wordt steeds meer bekend over het belang van een goede ademhaling. Meditaties en yoga worden ook steeds populairder en dat is niet voor niets: de ademhaling staat hierbij centraal. Dat komt omdat als je goed ademhaalt je organen genoeg zuurstof krijgen en ze zo optimaal kunnen werken. Je geeft je lichaam ook een seintje dat het als het ware ‘goed is’ en zo kan je dus volledig ontspannen. Adem je te hoog en te snel dan sta je meer op scherp en krijg je niet genoeg zuurstof binnen, waardoor je meer angst kunt voelen en chronische hyperventilatie kunt krijgen.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat wanneer er iets spannends gebeurt, je je adem inhoudt en/of een hele hoge hartslag voelt in je nek. Dit kan gepaard gaan met een opgejaagd gevoel, zweten en paniek. Zodra het moment voorbij is volgt er een diepe zucht en je ademhaling komt vanzelf weer in een normale snelheid. Bij chronische hyperventilatie en stress (voortdurend opgejaagd gevoel en spanning), blijf je een versnelde ademhaling houden. Hierdoor kun je dus allerlei geestelijke of geestelijke klachten krijgen. Het is dan ook niet raar gedacht dat mensen met deze klachten vaak een verkeerde ademhaling hebben.

Die klachten zijn eigenlijk hetzelfde als waardoor ze ontstaan. Het wordt dus een vicieuze cirkel. Je voelt je gestrest en opgejaagd, hiervoor ga je niet goed ademen en dit houdt spanning, stress en angst in stand. Dit kan zelfs over gaan op paniek-en angstaanvallen kunnen ontstaan. Een goede ademhaling is dus erg van belang, zeker in tijden van stress!

Hoe adem je dan wel goed?

Om goed te ademen is het dus van belang dat je via je buik ademt. Een lage ademhaling wordt dit ook wel genoemd. Hierbij vindt dus uitzetting plaats via de buik. Ook de schouders bewegen hierbij niet. De lage ademhaling zorgt ervoor dat ribben ruimte maken voor de inademing. Bij de uitademhaling zal er zo genoeg zuurstof naar de rest van het lichaam plaatsvinden.

Verder moet ademhalen altijd op een ontspannen en rustige wijze plaatsvinden. Nergens in het lichaam mag de ademhaling dus spanning opleveren. De ademhaling moet juist voor ontspanning zorgen!

Oefeningen

Bovenstaande klinkt eenvoudig, maar is het lang niet voor iedereen. Als je merkt dat je moeite hebt met je ademhaling, kan je gerust onderstaande oefening dagelijks uitvoeren.

Zorg dat je comfortabel op je rug ligt. Dit kan bijvoorbeeld op bed of op een (yoga)mat.

  • Leg je handen nu op je buik
  • Adem goed in via de neus en zorg dat je buik hierbij goed uitzet
  • Houd je adem 4 tellen vast
  • Adem nu langzaam en lang uit via de mond
  • Herhaal dit totdat je je rustig begint te voelen en deze ademhaling vanzelf gaat

Als je merkt dat het je moeite kost om je buik uit te zetten, heb je een verkeerde ademhaling. Oefen dan weer opnieuw. Ook yoga-en mediatie oefeningen kunnen veel helpen.

Gezond ademhalen is belangrijk

Concluderend kunnen we dus stellen dat en goede ademhaling zeer zeker belangrijk is om je gezond te voelen. Een oppervlakkige en snelle ademhaling kan namelijk veel diverse klachten geven. Als je niet de volledige longcapaciteit benut, krijgt je lichaam zo mogelijk zuurstoftekort. Op die manier gaan zelfs paniek- en angstaanvallen hand en hand met een verkeerde ademhaling, en dat wil je niet!

Als je vaker op je ademhaling gaat letten, en met oefeningen leert om goed en diep te ademen, zul je op het langere termijn gaan merken dat je veel meer energie en ontspanning ervaart. Door een goede ademhaling kunnen namelijk allerlei klachten naar de achtergrond verdwijnen. Blijf er dus goed op letten dat je goed (via de buik) ademt, voor een lichamelijk en geestelijk gezond leven!

Heb je nog aanvullende tips? Wij horen ze graag in de comments hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here