We weten natuurlijk allemaal dat omega 3 vetzuren ontzettend belangrijk zijn; deze onverzadigde vetzuren hebben namelijk allerlei gunstige gezondheidseffecten. Gezien het lichaam deze stoffen zelf bijna niet aanmaakt, hebben we de toevoegingen hard nodig om te kunnen functioneren. Dat maakt het dan ook zo belangrijk om deze vetzuren via onze voeding binnen te krijgen. Omdat dit niet altijd even makkelijk is, zorgen veel mensen dat ze deze omega 3 vetzuren binnenkrijgen via visolie of krillolie. Maar wat is het verschil eigenlijk?
Wat is krill?
Krill is een garnaalachtig diertje (behorend tot het dierlijk plankton) uit de wateren van Antarctica. Voor walvissen, pinguïns en allerlei vissoorten is deze krill een belangrijke voedselbron en basis van hun standaard dieet. Je zou haast kunnen zeggen dat krill het ecosysteem van Antarctica in stand houdt! De krill eet zowel plankton en algen die rijk zijn aan de omega 3 vetzuren. Deze vetzuren (ALA) worden vervolgens door de krill omgezet tot de omega 3 vetzuren die voor ons zo belangrijk zijn: EPA en DHA.
Wat is visolie?
Vooral vette vis zoals zalm of haring zit boordevol omega 3 vetzuren. Deze vis voedt zich namelijk net als de krill met die algen die zo rijk zijn aan het omega 3 vetzuur ALA. En net als de krill, zet ook de vis dit weer om in die essentiële omega 3 vetzuren: EPA en DHA.
En wij dan?
Zoals je dus ziet bevatten zowel de krillolie als de visolie de belangrijke omega 3 vetzuren EPA en DHA. Logisch natuurlijk; beide organismen voeden zich met de algen die deze creatie mogelijk maken. Hoewel ook wij mensen onze omega 3 vetzuren ALA uit plantaardige voeding (producten zoals lijnzaadolie bijvoorbeeld) kunnen halen, zijn wij net wat minder goed in staat om deze ALA om te zetten naar EPA en DHA: en dat maakt het zo belangrijk om wekelijks vette vis te eten, of de olie toe te voegen als supplement.
Het verschil tussen krillolie en visolie
Hoewel beiden oliën veel op elkaar lijken, denken veel mensen dat er een verschil zit in de vorm van EPA en DHA. Zo zijn de EPA en DHA van de krill makkelijker op te nemen dan de EPA en DHA uit de visolie. Hoewel hier verder geen wetenschappelijk bewijs voor is, zou dit verschil zitten in de triglyceriden (de vorm van de vetzuren in de visolie) en fosfolipiden (de vorm van de vetzuren in de krillolie).