Het belang van een hygiënische keuken in de horeca

0
365

Je hebt het vast wel eens ergens gehoord, gezien, gelezen of zelf meegemaakt: kakkerlakken in de keuken, haren in het eten of zelfs muizen in het restaurant. Wanneer je betaald voor een goede en vooral gezonde maaltijd, een fijne omgeving en een gezellige avond uit, zijn dat dingen waar je absoluut niet op zit te wachten. Daarnaast verwacht je natuurlijk een bepaalde standaard en kwaliteit wanneer je uit eten gaat of op een andere manier geniet van de diensten van de horeca. Het belang van een hygiënische keuken is dan ook groot.

De juiste apparatuur

En dit begint allemaal met het hebben van de juiste apparatuur. Veel horecaondernemingen bestellen de benodigde keukenapparatuur bij de horecarama – een van de grootste aanbieders van Nederland. Het grote voordeel hiervan is dat ze direct weten waar ze aan toe zijn en dat ze kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de aanbieder. Maar dit betekent niet dat dit altijd het geval is. Nieuwe of startende horeca ondernemingen met een laag budget willen nog wel eens op zoek gaan naar tweedehands keukenapparatuur. Gebruikte items die er al een aantal jaar van functioneren op hebben zitten. Dit hoeft natuurlijk niet direct slecht te zijn, maar dit betekent wel dat de kwaliteit niet altijd naar behoren is.

Een schone (werk)omgeving

En het hebben van goede en vooral schone apparatuur is niet alleen van belang voor de restaurantbezoeker; ook voor het keukenpersoneel. Het zou dan ook in alle horecazaken zo moeten zijn dat er dagelijks wordt schoongemaakt – in sommige gevallen zelfs meerdere keren. Want niet alleen het restaurant moet schoon en opgeruimd zijn; om fatsoenlijk, schoon en veilig in een keuken te kunnen werken moet hier dagelijks schoongemaakt worden. Wordt dit niet gedaan, dan wordt de kans op valpartijen en ongelukken een stuk groter. Een vettige vloer die de avond ervoor niet goed schoongemaakt is, kan in een drukke keuken in veel val- en stoot partijen eindigen. Met alle zware en scherpe tools die er in een keuken aanwezig zijn kan dit grote problemen veroorzaken.

Gezond en hygiënisch eten

Een schone keuken waar het keukenpersoneel veilig in kan werken, resulteert in gezond en hygiënisch eten. De borden zijn niet alleen mooi opgemaakt, maar ook schoon en vrij van vette vingerafdrukken. Het eten wordt geserveerd zonder haren of andere viezigheid (het keukenpersoneel in een schone keuken draagt namelijk een koksmuts of haarnetje) en zorgt hierdoor voor een gezonde maaltijd – goed voor de darmflora! Ook de horecaonderneming heeft namelijk een reputatie hoog te houden en gasten die ziek worden na het eten van een maaltijd, dragen daar zeker niet aan bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here