6 redenen om van havermout te houden

0
602

6 redenen om van havermout te houden

Havermout is zeker geen nieuw product, haver wordt al eeuwen verbouwd en gegeten. De afgelopen jaren is de populariteit van dit ontbijtgraan echter enorm gegroeid. Dat is niet voor niets: havermout heeft ons veel gezondheidsvoordelen te bieden. In dit artikel ontdek je 6 redenen om van havermout te houden.

Wat is havermout precies?

Havermout is een graanproduct gemaakt van haver. De namen haver en havermout worden soms door elkaar gebruikt, maar dat klopt niet helemaal. De hele graankorrels noemen we haver. Nadat deze graankorrels bewerkt zijn door ze te pellen, knippen, verhitten en pletten, ontstaat havermout zoals je die in de supermarkt vindt.

1: Rijk aan vezels

Havermout is ontzettend rijk aan vezels. Dat is een reden om van havermout te houden omdat:

  • Vezels een voedingsbron zijn voor de goede bacteriën in je darmen.
  • Vezels bijdragen aan een gezonde stoelgang.
  • Vezels goed verzadigen, wat helpt om overmatig eten te voorkomen.

Let op: Er zijn in de supermarkt nog veel meer ontbijtproducten te vinden die rijk zijn aan vezels. Soms staat dit ook op de verpakking vermeld. Dat betekent echter lang niet altijd dat het product in zijn geheel gezond is. Veel van deze producten bevatten namelijk toegevoegde suikers en ongezonde vetten.

2: Draagt bij aan een gezonde bloeddruk

De balans tussen verschillende mineralen is belangrijk om je bloeddruk gezond te houden. Havermout bevat meerdere mineralen die helpen bij het voorkomen van een verhoogde bloeddruk. Dit is een belangrijk gezondheidsvoordeel, omdat een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaataandoeningen vergroot.

3: Gezonde energiebron

Ons lichaam gebruikt verschillende energiebronnen. Havermout levert twee gezonde bronnen, namelijk complexe koolhydraten en eiwitten. Deze veroorzaken beide geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot simpele koolhydraten die bijvoorbeeld in wit brood te vinden zijn. Doordat grote schommelingen uitblijven, heb je geen last van energiedipjes.

De eiwitten zijn bovendien ook een onmisbare bouwstof voor ons lichaam. Eiwitten dienen namelijk als bouwsteentjes voor onder andere onze spieren, botten, haren en nagels. Ook hebben we eiwitten nodig voor de aanmaak van neurotransmitters. Hierdoor dragen ze bij aan een gezonde hersenfunctie.

4: Ondersteunt je weerstand

Onze weerstand is vaak niet optimaal. In sommige gevallen is dat aan ons eetpatroon te wijten, doordat we te veel suikers eten en juist te weinig voedingsmiddelen die onze weerstand ondersteunen.

Havermout helpt je om je weerstand wel te ondersteunen. Havermout beïnvloedt je weerstand op verschillende manieren, maar om het niet te complex te maken, noemen we hier alleen de belangrijkste weerstand versterker uit havermout: beta-glucanen. Beta-glucanen zijn een speciale vezelsoort die een antibacteriële, antivirale en antiparasitaire werking hebben.

5: Lagere kans op diabetes type 2

Het gemiddelde moderne dieet, dat rijk is aan suiker en simpele koolhydraten, verhoogt het risico op diabetes type 2. Havermout helpt je om dit risico juist te verkleinen. Sterker nog: havermout kan zelfs helpen om de insulinebehoefte van diabetes type 2 patiënten te verminderen. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de proefpersonen die havermout aten 40% minder insuline nodig hadden.

6: Draagt bij aan een gezond gewicht

Havermout helpt je bij het bereiken en behouden van een gezond lichaamsgewicht. Dit komt onder andere doordat het erg verzadigend is. Met andere woorden: havermout zorgt ervoor dat je snel en lang vol zit. Daardoor heb je niet kort na je ontbijt alweer trek in een koekje. Op deze manier eet je vanzelf minder, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Daarnaast helpt ook de stabiele bloedsuikerspiegel (zie punt 3) je bij het afvallen. Een stabiele bloedsuikerspiegel heeft namelijk een positief effect op je vetverbranding. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen er daarentegen juist voor dat je sneller (buik)vet opslaat.

Conclusie en smakelijke tips

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er genoeg redenen om van havermout te houden. Vind je een bordje gekookte havermout niet zo aantrekkelijk? Probeer dan eens wat andere recepten met havermout uit. Bijvoorbeeld overnight oats, havermoutmuffins of havermoutrepen. Daarnaast is dit gezonde graan ook een prima toevoeging aan een smoothie.