Waarom zuivelproducten gezond zijn.

0
444

Gezonde zuivelproducten zijn goed voor je lichaam en door elke dag een portie te eten verlaag je de kans op darmkanker. Zuivel is onder andere goed voor vitamine B12 en calcium. Sommige producten zijn al dagelijkse kost bij mensen zoals een glas melk bij het ontbijt, volkorenboterham met 30+ kaas tijdens de lunch of een bakje kwark als nagerecht.

Er zijn ook mensen die dat minder normaal vinden en eten liever cornflakes met melk bij het ontbijt. Eens in de zoveel tijd is dat niet zo erg, zolang het niet dagelijkse kost word. Als je wilt afvallen kunnen dat soort producten beter geschrapt worden bij het ontbijt. Die behoren niet thuis in een gezond voedingspatroon.

Begin eens aan een voedingsschema en ontdek wat je allemaal verantwoord kan eten en welke producten minder gezond voor je zijn.

Halfvolle en magere zuivel

In het schap van de zuivel, geven de supermarkten je tegenwoordig veel keuzes. Drinkbare yoghurt, kwark en nog veel andere soorten vla en melk. Die worden verkocht als mager, halfvol en volle producten. De magere bevat het minste vet en de volle bevat het meeste verzadigd vet.

Als je wilt afvallen probeer dan niet teveel verzadigd vet binnen te krijgen. Magere en halfvolle producten is net zo lekker en een beter keuzes voor mensen die gezond willen afvallen.

Fruit en gezonde zuivelproducten

Zuivel is goed te combineren met fruit zoals aardbeien, mango en stukjes banaan in de yoghurt. Je hebt dan niet alleen een lekker en gezond gerecht, maar je zorgt gelijk voor de dagelijkse hoeveel fruit die een mens moet binnenkrijgen om gezond te blijven.

Eet je graag kwark? Voeg een gedroogd fruit soort toe om de smaak te neutraliseren. Alleen kwark kan namelijk erg zuur zijn. Die zijn ook in vele verschillende soorten beschikbaar zoals een abrikoos.

Koel bewaren

Wellicht een overbodige tip maar bewaar je zuivel altijd in de koelkast met een temperatuur van 4 graden. Bewaar het bovendien ook niet langer als dat de houdbaar datum aangeeft. Voorkom dat het gaat schimmelen. Daar houdt niemand van en op die manier houdt je een zuivel product in ieder geval langer vers.

Lactose-intolerantie

Last van lactose-intolerantie? Sommige mensen eten om die reden liever geen melk en zuivelproducten omdat zij daar klachten van krijgen. Lactose is een suiker dat in melkproducten voorkomt en dat wordt niet goed verteerd in het lichaam.

Voor deze mensen zijn er ook alternatieven beschikbaar voor gezonde zuivelproducten, zoals sojamelk, dat vitamine B12 en calcium geeft. Je kunt met lactose-intolerantie net zo lekker eten. Er zijn tal van producten beschikbaar die gezond zijn.

Kortom, maak voornamelijk keuzes uit producten zoals:

  • Magere en halfvolle melk of karnemelk;
  • Magere en halfvolle yoghurt en magere kwark;
  • Sojadrink;
  • Mozzarella of geitenkaas.

Probeer deze producten te vermijden of in mindere mate te eten:

  • Zuivel en sojadrink met toegevoegde suikers (of teveel suikers);
  • Vla en slagroom;
  • Liever geen roomijs, softijs en yoghurtijs;
  • 48 en 60+ kaas;
  • Volle melk en volle yoghurt.

Eet jij ook graag zuivelproducten? Laat ons weten wat je lekker vind door hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here