Gezond leven is stoppen met roken

0
74

Roken is nog steeds de belangrijkste, vermijdbare doodsoorzaak in de Westerse wereld. Tabak alleen is al verantwoordelijk voor 90 procent van alle gevallen van longkanker, 70 procent van de blaaskanker en duizenden andere kankers, zoals maag-, lever-, strottenhoofd-, keelholte- en pancreaskanker. Stoppen met roken levert niet alleen gezondheidsvoordelen op, maar je houdt er ook gewoon meer geld aan over.

Alternatieven voor roken

Er zijn alternatieven als je wil stoppen met roken. Nicotine-vervangende therapie is een strategie waarvan algemeen is aangetoond dat ze effectief is en die bestaat uit het gebruik van verschillende hulpmiddelen met een laag nicotinegehalte om beter tegen de ontwenningsverschijnselen te kunnen. Er zijn nicotinesnoepjes, -pleisters, -inhalatoren of -kauwgom. Deze middelen zijn bedoeld om het lichaam van nicotine te voorzien ter compensatie van de dosis, die je gewend was binnen te krijgen voordat je besloot te stoppen met roken. Een ander alternatief is de elektronische sigaret of e-sigaret.

Helpt de elektronische sigaret bij het stoppen met roken?

Helpt de elektronische sigaret bij het stoppen met roken

Ja, de elektronische sigaret van bijvoorbeeld Damp-e, is een zeer goede hulp om de slechte gewoonte van roken weg te nemen. Dit apparaat kan een doorslaggevende bijdrage leveren om miljoenen mensen over de hele wereld te helpen om te stoppen met roken. Waarom is het zo belangrijk om van het roken af te komen? Tabaksrook bevat een zeer gevaarlijke mix van meer dan 4.000 schadelijke stoffen die verwoestende schade kunnen toebrengen aan de menselijke gezondheid, waaronder kanker en ernstige infecties. Roken verhoogt de kans op schade aan het hart en de bloedsomloop, waardoor ook het risico op beroerte, atherosclerose en perifere vaatziekten wordt vergroot. En hieraan moet nog een lange reeks ziekten worden toegevoegd, zoals chronische longziekten, bronchitis en longontsteking, maar ook huidbeschadiging, erectiestoornissen en impotentie bij mannen.

Hulp bij stoppen met roken

Stoppen met roken is niet onmogelijk. Het is wel een grote uitdaging. Onderzoek wijst uit dat het daarom erg belangrijk is om ondersteuning te geven aan mensen die willen stoppen met roken. Dat nicotine verslavend werkt, is bekend. Stoppen met roken is daarom een moeilijke onderneming, niet alleen voor degenen die het proberen, maar ook voor degenen eromheen. Als je een roker wilt helpen om te stoppen met roken, maar die persoon heeft geen interesse in het veranderen van zijn of haar huidige gedrag, dan volgen hier enkele tips:

  • Blijf erin geloven dat ook deze persoon op een dag inziet waarom het belangrijk is om te stoppen met roken en zich ook daadwerkelijk zal inzetten.
  • Maak gebruik van elke gelegenheid gebruik om de positieve aspecten van het stoppen met roken te benadrukken.
  • Sta de roker toe om kenbaar te maken wat voor hem of haar de voor- en nadelen zijn van zowel doorgaan met roken als stoppen met roken. Zo worden zij zich bewuster van hun gedrag.
  • Moedig de roker aan om samen gezonde activiteiten te ondernemen, zoals sporten, gezond eten, eenvoudige oefeningen en beter met stress omgaan.
  • Onthoud dat stoppen met roken een uitdagende onderneming is en houd er rekening mee dat terugval kan optreden.
  • Als jij ook rookt, bedenk dan dat het gemakkelijker is om samen te stoppen met roken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here