Laten we eerlijk zijn, op vakantie is ons eetpatroon vaak een stuk minder gezond. Dat is natuurlijk zonde. Niet alleen vanwege de lange termijn gezondheidseffecten. Je geniet ook meer van je vakantie als je jezelf energiek en fit voelt. En daar dragen geraffineerde suikers, ongezonde vetten en alcohol natuurlijk niet aan bij.
In dit artikel hebben we daarom de 10 beste tips om gezond te eten op vakantie voor je verzameld.
1: Drink water
Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je dit advies krijgt: drink water. Het liefst twee liter per dag of zelfs meer bij hoge temperaturen. Water is onder andere belangrijk voor:
- een gezonde hersenfunctie
- een gezond energieniveau
- het goed functioneren van je nieren
- het verbeteren van je stoelgang
- het voorkomen en verlichten van hoofdpijn
Naast water zijn ook groene thee, kruidenthee en smoothies gezonde dorstlessers. Probeer ongezonde dranken, zoals frisdrank en fruitsap uit pak, juist zoveel mogelijk te laten staan.
2: Eet niet tot je vol zit
Tijdens onze vakantie gaan we vaak uit eten en dan zijn we, meer nog dan thuis, geneigd om te eten tot we vol zitten. Als je jezelf eenmaal vol voelt, heb je vaak al te veel op. Het duurt namelijk even voordat je lichaam het verzadigingssignaal verwerkt. Stop daarom met eten zodra je geen trek meer hebt en niet pas als je het gevoel hebt dat er niets meer bij past.
3: Gezonde tussendoortjes op vakantie
Gezonde snacks zijn niet overal even makkelijk verkrijgbaar. Twijfel je of jouw vakantiebestemming een goed aanbod aan gezonde tussendoortjes heeft? Neem dan voor de zekerheid wat gezonde boodschapjes van thuis mee. Daarnaast zijn vers fruit en verse groentes natuurlijk altijd een goede keuze en deze zijn vrijwel overal verkrijgbaar.
Gezonde tussendoortjes die je makkelijk mee kan nemen zijn nootjes, gedroogd fruit en (zelfgemaakte) energierepen.
4: Vermijd gefrituurd eten
Op sommige vakantiebestemmingen kom je al snel gefrituurd eten tegen. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Wil je toch graag wat gefrituurd eten proeven, bijvoorbeeld omdat het een plaatselijke specialiteit is? Neem dan een kleine portie of deel een eenpersoonsportie met een reisgenoot.
5: Voorzichtig met suiker
Het advies voor gefrituurd eten geldt ook voor suiker: vermijd het zoveel mogelijk. Wil je jezelf toch trakteren op wat zoetigheid, wees dan voorzichtig met de portie. Neem gerust een stuk fruit om de zoete trek te stillen. Met name bessen, aardbeien en frambozen zijn laag in fruitsuiker.
6: Voldoende voedingsstoffen
Zorg ervoor dat je ook op vakantie je lichaam voorziet van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Weet je niet zeker of dit lukt? Of twijfel je of er op je vakantiebestemming genoeg gezond eten verkrijgbaar is? Overweeg dan (tijdelijk) een voedingssupplement te slikken. Kies bij voorkeur voor een natuurlijk supplement in plaats van voor synthetische vitamines. Overleg dit eerst met je huisarts.
7: Ga niet met honger op pad
Als je honger hebt, ben je eerder geneigd om voor ongezond eten te kiezen. Als er dan onderweg ook nog eens weinig gezonde opties te vinden zijn, is de kans groot dat je uiteindelijk voor een maaltijd of snack gaat die zowel je gezondheid als je lijn geen goed doet. Ga daarom nooit met honger op pad of zorg er in ieder geval voor dat er gezond eten voorhanden is.
8: Neem de tijd om te genieten van je eten
Zoals we al zeiden, duurt het even voor je lichaam het verzadigingssignaal verwerkt. Langzaam eten helpt je daardoor om minder te eten. Daarnaast heb je zo ook de kans om echt te genieten van je eten. Neem daarom de tijd om je eten echt te proeven in plaats van gedachteloos de ene na de andere hap naar binnen te schuiven. Op deze manier kan je van een kleine portie meer genieten dan van een bord vol eten.
9: Lichaamsbeweging
Als je op vakantie toch extra calorieën binnenkrijgt, kan je dit (deels) compenseren met lichaamsbeweging. Over het algemeen zijn er op vakantie genoeg dingen te doen om wat extra te bewegen. Als je niet zo’n sporter bent, is een wandeling zeker een aanrader. Wandelen is ook meteen de ideale manier om de omgeving te verkennen en rustig te genieten van het moois dat er te zien is.
10: Vermijd negatieve gedachtes
Streef naar een gezond eetpatroon, niet naar een perfect eetpatroon. Je wordt niet meteen ziek als je een stuk taart eet of een keer “smokkelt” met een patatje. Denk daarom niet meteen negatief als je een keer een minder gezonde keuze maakt. De stress die dit oplevert, is misschien nog wel ongezonder dan dat snoepje.
Bovendien zorgen negatieve gedachtes zoals ‘nu is mijn gezonde vakantie verpest’ ervoor dat je gezond eten eerder opgeeft. Het is immers toch al verpest, dus dan kan je toch net zo goed ook nog wat koekjes eten? Dit klopt natuurlijk niet. Ga na een ongezonde hap gewoon verder met de bovenstaande tips.
Gezond en fit je vakantie door
Op vakantie gaan hoeft zeker niet te betekenen dat je bij terugkomst weer een paar kilo zwaarder bent. Met de tips uit dit artikel eet je ook tijdens je vakantie gezond. Van je vakantie genieten en goed voor je lichaam zorgen gaat namelijk prima samen.
Bronnen: MMG Wilson, JE Morley, European Journal of Clinical Nutrition, 2003. Borghi L, Meschi T, Amato F, Briganti A, Novarini A, Giannini A, J Urol, 1996. Armstrong LE, Ganio MS, Casa DJ, Lee EC, McDermott BP, Klau JF, Jimenez L, Le Bellego L, Chevillotte E, Lieberman HR, J Nutr, 2012.
Inhoudsopgave