Wat kun je doen wanneer je bemerkt dat je niet meer zo goed hoort? Hoewel het even schrikken kan zijn, zijn er tegenwoordig gelukkig genoeg dingen die je hieraan kunt doen. De grote, zichtbare hoortoestellen van vroeger zijn verleden tijd; met haast onzichtbare hoortoestellen hoeven je hoorproblemen lang niet altijd zichtbaar te zijn voor de buitenwereld! Maar hoe kom je nu aan een hoortoestel, hoe weet je welk toestel bij jou past en welke stappen moet je nemen? We helpen je graag op weg om jouw gehoorproblemen op te lossen.

Stap 1: naar de huisarts

De eerste stap is logisch; en dat is een bezoekje aan de huisarts. Jouw huisarts kan je namelijk direct doorsturen naar de persoon die je verder kan helpen met jouw gehoorproblemen. Je huisarts stelt je de juiste vragen, geeft je informatie en stuurt je waarschijnlijk door naar de KNO-arts.

Stap 2: de KNO-arts

De KNO-arts kijkt vervolgens waar de klachten ontstaan zouden kunnen zijn en hoe het verloop eruit ziet. Zo worden je oren onderzocht, wordt je evenwichtsgevoel en coördinatie getest, wordt er een gehooronderzoek gedaan en gekeken hoeveel je nog kunt horen. Na al deze onderzoeken wordt er een diagnose gesteld en besproken wat de vervolgstappen zijn. Ook hier heb je alle mogelijkheid om je vragen beantwoord te krijgen.

Stap 3: de audicien

Na de nodige onderzoeken achter de rug te hebben, is het tijd om naar de audicien (of wel de hoorwinkel) te gaan. Dit is de aangewezen persoon om je verder te helpen in de keuze van een gehoorapparaat. Er zijn tegenwoordig gelukkig zoveel varianten gehoorapparaten aanwezig, dat je precies kunt kiezen wat er bij je past. Wanneer je jouw keuze gemaakt heeft kan de audicien je helpen omgaan met dit hoortoestel en je tijdens de proefperiode ondersteunen. Daarnaast kun je bij de hoorwinkel:

  • Voorlichting en informatie krijgen over de mogelijkheden en kosten van verschillende hoortoestellen;
  • Een hoortoestel kiezen dat bij je past, en in veel gevallen volledig onzichtbaar is;
  • Individuele aanpassingen van het hoortoestel krijgen. Hiervoor wordt over het algemeen een oor-afdruk gemaakt (een soort rubberpasta wordt hiervoor in het oor gespoten) zodat je zeker een goed passend hoorapparaat krijgt;
  • Instructies krijgen over het gebruik van het toestel. Denk hierbij aan het onderhoud, het gebruik en het in- en uit doen van het hoorapparaat;
  • Allerlei andere praktische adviezen ontvangen wanneer het gaat over het gebruik van het hoortoestel;
  • Onderhoud en serviceverlening ontvangen voor het aangeschafte hoortoestel. In sommige gevallen zelfs voor de gehele levensduur van het apparaat!

Heb jij nog aanvullende tips? We horen het graag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here