Fit blijven op kantoor: 5 tips

0
198

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat lang zitten nog schadelijker voor het lichaam is dan in eerst instantie altijd werd gedacht. Als je voor je werk vaak een hele dag achter een bureau op kantoor moet zitten en je daardoor automatische te weinig beweging krijgt is het lastig om jezelf echt fit te blijven voelen. Hier volgen wat tips om fit te blijven op kantoor!

Beweegmoment

Als jou jouw kantoor nog niet als een van de vele healthy kantoren is ingericht zorg er dan zelf voor dat je niet te lang achter elkaar stil zit in een dezelfde houding. Maak gebruik van momenten die zich voordoen om toch te kunnen bewegen. Moet je iets uit de printer pakken? Loop dan gelijk even een paar bureaus om, schenk voor jezelf en voor al je collega’s een glaasje water in en breng deze rond. Probeer ook je collega’s aan het bewegen te krijgen. Met een paar collega’s dezelfde oefeningen doen is een stuk leuker. Zo lukt het toch al snel om meer te bewegen op kantoor dan je in eerste instantie zou denken.

Gezonde voeding

Het klinkt vanzelfsprekend maar probeer zo gezond mogelijk te lunchen op kantoor. Dat houdt in om niet te zwaar en niet te vet te eten. Doe je dit wel dan merk je al snel dat na lunchtijd je energiepijl zakt naar het nulpunt. Maak dus een lichte gezonde lunch klaar voor jezelf. Zeker als je heel de dag op een bureaustoel zit verbrand je tijdens werktijd maar weinig maar weinig calorieën.

5 kantoor oefeningen

Dat je veel zit tijdens kantooruren betekend niet dat je helemaal geen sportbewegingen kan maken. Er zijn hiervoor zelfs speciale kantoor oefeningen verzonnen die je kunnen helpen bij het sporten.

  • Houten been : Terwijl je in de zithouding zit til je een gestrekt been omhoog, houd hem een tijdje stil terwijl je hem omhoog houd. Laat hem daarna weer zakken maar let op dat je niet de grond aan raakt met je been! Herhaal dit 15x per been.
  • Billenknijpen: Knijp je billen samen en houd dit 10 seconden vast, ontspan daarna weer 10 seconden. Herhaal dit zo vaak je kunt.
  • Dansen : Doe alsof je een dansje waagt op de dansvloer. Tap met je voeten heen en weer. Zodra het kan zet er een muziekje bij op. Til iedere keer goed je voeten op en neer.
  • Rollen: Rol met je bureaustoel naar achteren, pak je bureau met gestrekte armen vast en til je benen van de grond zodat je buikspieren aangespannen zijn. Trek jezelf nu rustig terug naar je bureau. Herhaal deze oefening 10x achter elkaar zonder je benen op de grond te laten rusten.
  • Strekken: Ga voor deze oefening goed rechtop op je bureaustoel zitten. Steek beide armen kaars recht in de lucht en pak om te beginnen met je linkerhand je rechterpols vast. Ga nu gestrekt een beetje naar links hangen, zo stretch je je rechterzij. Houd deze oefening zo een 10 seconden vast. Wissel dit 20x per kant af.