Naast het feit dat regelmatig ongezond eten nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid, krijg je vaak ook problemen met je gewicht. Veel mensen vinden het lastig om gezond eten van ongezond te onderscheiden. Zelfs producten die in de regel gezond lijken, zijn vaak bewerkt en bevatten onnatuurlijke en ongezonde toevoegingen. Zorgwekkend is dat de twee belangrijkste doodsoorzaken in Nederland in verband worden gebracht met voeding en leefstijl: kanker en hart- en vaatziekten.

1.      Etiketten lezen

Een goed begin is je voeding bereiden met verse ingrediënten. Matchu Sports plaatst sinds kort regelmatig fitnessrecepten op haar website die goed aansluiten bij een gezonde en sportieve leefstijl. Hoe weet je of de producten vers zijn? Welk merk of welke supermarkt heeft de meest verse en gezonde producten in het assortiment? Wanneer je weet hoe je een etiket moet lezen ben je al een heel eind. In het Warenwetbesluit Informatie Levensmiddelen (WIL) en in de Europese Wet Voedselinformatie is vastgelegd wat er op een etiket moet staan.

Waar moet je op letten?

Zout – Geadviseerd word om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Let eens één dag op wát je eet en bekijk hoeveel gram zout je gebruikt…Minder zout verlaagt de bloeddruk en het risico op nierziekten. Wist je trouwens dat 80% van de aanbevolen hoeveelheid zout al in de producten zit die je dagelijks eet?

Verzadigd vet – Vet heeft over het algemeen een negatieve klank, toch heeft ons lichaam dagelijks vnodig. Er zijn verschillende soorten vetten; “slechte vetten”: verzadigde vetten en “goede” vetten: onverzadigde vetten. Teveel verzadigd vet betekent meer cholesterol in je bloed. Een hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Vervang zoveel mogelijk verzadigde vetten door onverzadigde, dit heeft een positief effect op het cholesterolgehalte in je bloed.

Suiker – Suikers hebben geen voedingswaarde, voorzien je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels, doen niets nuttigs voor je. Suiker verstoort je hormoonhuishouding, het beïnvloedt je bloedsuikerspiegel, is slecht voor je tanden en kan verslavend werken. Teveel suiker betekent teveel energie, wat wordt opgeslagen als vet. In veel producten zitten verborgen suikers,  je doet er verstandig aan om hier goed op te letten.

Leestip: 10 suikervrije recepten

2.      Langzaam en bewust eten

Druk, druk, druk… uit je werk snel de kinderen ophalen, even gauw een snelle hap eten en de kids weer naar de sport brengen, heel herkenbaar. Na je stage snel door naar de plaatselijke supermarkt om vakken te vullen. Gauw werk je een groot bord eten naar binnen en weg ben je. NIET DOEN! Hersenen hebben tijd nodig om te herkennen wanneer je verzadigd bent. Doordat je te snel eet, is de kans groot dat je meer nuttigt dan je lichaam nodig heeft. Eet niet alleen langzamer, maar ook bewust. Eet bijvoorbeeld niet voor de TV. Je hersenen worden afgeleid en ontvangen niet het juiste signaal, op het juiste moment. Je hebt niet door hoeveel en wat je eet, waarschijnlijk eet je snel teveel.

3.      Gebruik kleinere borden

Dwing jezelf om minder te eten door kleinere borden te gebruiken. Je maaltijd ziet er natuurlijk mooi uit op grote borden, uit onderzoek blijkt dat je daardoor ook meer gaat eten. Je schept automatisch meer op, want tja als je bord niet vol ligt raak je natuurlijk ook niet verzadigd.  Onderzoek heeft  uitgewezen dat je meer opschept wanneer je grotere borden gebruikt.

4.      Drink genoeg water

Het drinken van water is heel belangrijk om je gezond en fit te voelen. Water drinken geeft energie, zorgt voor optimale werking van je organen, voorkomt verzuring, bevat geen calorieën, fris- of fruitdranken wel. Daarnaast krijg je ook geen suikers, aspartaam of E-nummers binnen. Water helpt om je metabolisme te versnellen, waardoor je meer calorieën verbrandt. Probeer ook eens een glas water te drinken voordat je gaat eten, op die manier voorkom je dat je teveel eet.

Door een overvloed aan keuze en aanbod is het lastig om een gezond voedingspatroon aan te houden. Te veel en ongezond eten zijn slechte gewoontes die ongemerkt in je leefpatroon sluipen. Hopelijk kunnen onze tips je helpen om daar verandering in aan te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here