De drie voordelen van een koolhydraatarm dieet

0
148

Heb je last van overgewicht en wil je wat afvallen? Het is slim om eerst je bmi te berekenen om te kijken of je wel echt overgewicht hebt. Wanneer er sprake is van overgewicht dan is een koolhydraatarm dieet wellicht een goede keuze voor je. In dit artikel geef ik je drie voordelen van een koolhydraatarm dieet!

Het koolhydraatarm dieet is om verschillende redenen een uitstekende keuze. Je zorgt er daarmee voor dat je voeding veel beter in balans komt met de manier waarop ons lichaam energie nodig heeft.

De afgelopen decennia is er steeds meer voeding bijgekomen, rijk aan koolhydraten. Dat is prettig vanwege de suikers die daarin zitten. Tenminste, als we het hebben over de smaak en de mogelijkheid om snel veel energie in te nemen. Ons lichaam is daar aan de andere kant helemaal niet op gebouwd en zeker niet aan gewend.

De hoeveelheid koolhydraten die we innemen zorgt er daardoor voor dat we te zwaar worden. Ons lichaam krijgt veel te veel snelle suikers binnen, die het aan de andere kant niet zomaar kan verbranden. Ons lichaam staat nog ingesteld om die suikers op te slaan als reserve, voor tijden waarin de koolhydraten niet meer beschikbaar zullen zijn. Die tijden komen niet zomaar meer terug, behalve wanneer je zelf gebruik maakt van een koolhydraatarm dieet met lekkere koolhydraatarme recepten.

Veel minder suikers en koolhydraten

Het grote voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je een situatie na kunt bootsen waarin het lichaam de reserves aan zal moeten spreken, waardoor je eenvoudig vet kunt verbranden. Je zal veel minder suikers eten, omdat je de koolhydraten links laat liggen.

Het grote voordeel daarvan is dat de snelle suikers in het lichaam tijdens een koolhydraatarm dieet niet of nauwelijks zullen worden bijgevuld. In plaats daarvan gaat het lichaam merken dat er wel suikers verbrand worden, maar dat er aan de andere kant niet zoveel meer bijkomen. Het lichaam krijgt dat gelukkig snel door en gaat zich aanpassen, waardoor het koolhydraatarm dieet uitstekende resultaten oplevert. Het worden ineens de vetcellen die voor de energie gaan zorgen, waardoor je effectief bijvoorbeeld makkelijk 10 kilo kunt afvallen.

Meer groenten met antioxidanten

Bovendien kent het koolhydraatarm dieet nog een paar andere voordelen. Om toch aan voldoende energie te kunnen komen zal je veel gebruik maken van groenten. Die bevatten veel antioxidanten. Dit is prettig voor het lichaam, waarin giftige stofjes vrijkomen tijdens het benutten van de energie uit onze cellen. Het zijn de antioxidanten die ervoor zorgen dat we die stofjes kunnen neutraliseren, waardoor ze geen schade aan kunnen richten. Het is een van de voordelen van het koolhydraatarm dieet. Dit zorgt er op die manier immers voor dat we producten innemen die energie leveren en een andere belangrijke functie kunnen vervullen.

De juiste vetten voor een gezond lichaam

Verder eten we dankzij het koolhydraatarm dieet over het algemeen wat meer van de gezonde vetten. Met name in een Westers dieet is er sprake van een scheve verhouding tussen de Omega-vetten. Het Mediterraans dieet is daarvoor al veel beter geschikt, al zijn daarin ook nog veel koolhydraten aanwezig. Met een koolhydraatarm dieet combineer je het beste van twee werelden, waardoor je gezonder kunt eten en ondertussen kunt afvallen. De voordelen van een koolhydraatarm dieet bestaan wat dat betreft uit verschillende onderdelen, die er samen voor zorgen dat je uitkomt op het gewicht dat je wenst.