Je vakantie is het moment waarop je even kunt ontspannen en opladen. Vooral na een drukke periode kan het heerlijk zijn om even helemaal tot rust te komen op een mooie plek en alle routines en sleur los te laten. Maar niet zelden gaat een vakantie ook gepaard met een wat minder gezonde leefstijl. Lekkere broodjes bij het ontbijt, vroeg in de middag neerstrijken op een terrasje met een borrel en wat Franse kaasjes en ’s avonds nog maar eens een flesje wijn ontkurken, want ach, het is vakantie. Veel uit eten gaan, luieren op het strand en laat naar bed; het zijn allemaal ingrediënten die je zomaar met een paar extra kilo’s thuis kunnen laten komen. Maar dat kan ook anders. Daarom drie ideeën voor een heerlijke én gezonde vakantie.

Wandelen door prachtige natuurgebieden

Wie denkt dat een wandelvakantie saai is, moet zeker even verder lezen, want niets is minder waar. Wandelvakanties zijn een verademing voor zowel lichaam als geest. Bij een wandelvakantie loop je door de meest indrukwekkende natuurgebieden en kom je op plekken die je anders niet zou zien. Al wandelend ben je niet gebonden aan de verharde wegen en kun je dus de echte rust en de prachtigste plekjes opzoeken, die je alleen vindt als je van de gebaande paden af gaat. Bovendien werkt wandelen therapeutisch voor je geest en het is het ook nog eens heel gezond voor je lichaam. Wandelreizen zijn er in vele soorten en maten, met verschillende inspanningsniveaus en naar een scala aan boeiende en prachtige bestemmingen.

Wandelen bergen

Lees ook: Tips om een gezonde lifestyle op te bouwen

Grazige almen en imposante pieken

Wie een wandelvakantie wil boeken, moet zeker overwegen om door de machtige bergwereld te gaan lopen. Ga bijvoorbeeld wandelen in Oostenrijk om volop te kunnen genieten van besneeuwde pieken en grazige alpenweides. Het Alpenland laat zich het beste te voet ontdekken. Wanneer je je tussen de reusachtige toppen bevindt, kun je niet anders dan een diep respect voelen voor de natuur om je heen. Een wandelvakantie in Oostenrijk is zeker niet alleen weggelegd voor avonturiers. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vakantie waarbij je verblijft in een comfortabel hotel, van waaruit je lichte dagtochten door de bergen maakt. Maar uiteraard behoort een avontuurlijke huttentocht ook tot de mogelijkheden.

Hoogvlaktes en meren

Nog zo’n land dat zich het beste al lopend laat verkennen is Schotland. Een wandelvakantie in Schotland betekent een verrassende reis, waarbij prachtige hoogvlaktes met schitterende uitzichten afgewisseld worden door mystieke meren en sprookjesachtige valleitjes. Schotland is vooral geschikt voor mensen die niet bang zijn voor een spatje regen, want een mooi-weer garantie heb je niet bij dit noordelijke stukje Europa. Wat je wel krijgt, is een onvergetelijke ervaring, schitterende, ongerepte natuur en een voldaan gevoel als je na een dag wandelen in een Schots hotel of pension zit na te genieten.

Schotse hooglanden wandelen

Yoga, wellness of detoxen

Hou je niet van wandelen, maar wil je wel graag aandacht besteden aan lichaam en geest tijdens je vakantie? Dan zijn er gelukkig tal van andere mogelijkheden. Wat dacht je van een yoga-vakantie op een prachtige locatie? Of kies voor een wellness vakantie in een kuuroord, al dan niet gecombineerd met een speciaal dieet of een detox kuur. En wie graag sportief bezig is, zit sowieso goed, zeker als je je sportieve activiteiten op vakantie combineert met gezonde voeding en voldoende rust. Er zijn talrijke reisorganisaties die reizen aanbieden met een mix van ontspannende wellness en actieve momenten, die zorgen voor een vitaliserend effect op lichaam en geest.

Yoga gezonde vakantie

Lees ook: Je lichaam ontgiften met voeding

Rust en gezond eten

Wie een gezonde vakantie wil houden, maar daarbij niet te veel aanpassingen wil doen, kan een goed begin maken door simpelweg op het voedingspatroon te letten. Het tijdschrift Margriet geeft goede tips om nee te zeggen tegen de culinaire verleidingen die je tijdens je vakantie vaak tegen komt. Door op vakantie gezond te eten, zet je al een belangrijke stap op weg naar een gezonde vakantie. Als je daarbij zorgt voor veel rust, afgewisseld met actieve momenten, dan kun je die extra vakantiekilo’s eenvoudig voorkomen en kom je energiek en vitaal weer thuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here