Dat sporten gezond is, is voor iedereen wel duidelijk. Tijdens het sporten train je je lichaam om bepaalde prestaties aan te kunnen, zodat je meer uithoudingsvermogen hebt en spieren, pezen en botten soepel blijven bewegen. Het gehele bewegingsapparaat heeft baat bij voldoende beweging en sporten is daar een uitstekend hulpmiddel voor. Toch moet ook de keerzijde van sporten belicht worden, sterker nog, je moet er juist heel bewust van zijn.
Met sporten heb je namelijk ook meer kans op blessures. Deze blessures kunnen bestaan uit kleine pijntjes, maar kan ook ernstigere vormen aannemen, zoals gescheurde spieren of pezen. Het is dus van het grootste belang voor je eigen gezondheid om sporten gezond te blijven houden en preventief ervoor te zorgen dat je geen of zo weinig mogelijk risico loopt op blessures.
Herkennen van klachten
Velen zullen het wel herkennen dat sporten soms best verslavend kan werken. Eenmaal gestart met sporten en je ziet resultaat, dan wil je meer en nog verder proberen de grenzen op te zoeken. Dikwijls ga je dan over een bepaalde fysieke grens heen. Dit wordt door het lichaam ook aangegeven door pijnprikkels te geven. Hierbij zegt het lichaam als het ware dat de grens bereikt is. Het is heel goed mogelijk om deze pijn te negeren of dusdanig te trainen dat de pijn verdwijnt. Dit is vaak het geval met normale spierpijn na het sporten. Deze spierpijn is vrij normaal na het sporten, maar anders wordt het als je op bepaalde plekken echte pijn hebt en je daar je bijvoorbeeld klachten krijgt met lopen of bewegen. Negeer dit niet want bij negeren en niet behandelen kan de pijn chronisch worden.
Een punt wat ook wel eens onderschat wordt is dat veel mensen een relatie leggen tussen uithoudingsvermogen en de belastbaarheid van de spieren, pezen en botten. Je kunt een perfecte uithoudingsvermogen en goed afgetraind lichaam hebben, maar dit betekent niet dat je dan geen last kunt krijgen van je knie, je pols of je rug. Het uithoudingsvermogen betreft organen als het hart, de longen en de bloedvaten en staat los van het bewegingsapparaat.
Sportmassage als preventie
Hoe professioneel veel mensen het sporten ook aanpakken, zo onprofessioneel gaat men vaak om met de preventie van blessures. Sportmassage kan heel goed werken als een preventiemiddel om het risico op blessures te verminderen. Je kunt sportmassage toepassen zowel voor als na het sporten. Bij een sportmassage voor het sporten worden de spieren gemasseerd en zullen daardoor een betere doorbloeding krijgen. Een goede doorbloeding van de spieren stellen de spieren in staat om beter bestand te zijn tegen de belasting van het sporten. Na het sporten helpt sportmassage juist om het herstel van de belaste spieren te bevorderen. De massage zal dan als doel hebben om de afvalstoffen sneller kwijt te raken. Hierdoor heb je na het sporten minder last van spierpijn. Ook bij blessures kan de sportmasseur bepaalde plekken goed masseren en je tips geven over de belasting van betreffende spieren of gewrichten.
Fysiotherapie
Als je blessures opgelopen hebt, dan heeft een preventieve behandeling van de blessure geen zin meer en de blessure zelf moet dan aangepakt worden. Hierbij kan fysiotherapie helpen. Houdt daarbij rekening dat de fysiotherapeut niet enkel een geneesheer is, maar een ondersteunde rol speelt. Jijzelf bent degene die invloed uitoefent op genezing van de blessure, met ondersteuning van de behandeling van de fysiotherapeut. Naarmate de aard van de blessure kan fysiotherapie bestaan uit verschillende vormen van behandeling. Is je blessure bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde houding, dan kun je oefentherapie krijgen, waarbij de fysiotherapeut je houding zal corrigeren, zodat de blessure niet terugkeert in de toekomst. Maar soms is massagetherapie door de fysiotherapeut nodig, waarbij de blessure behandeld wordt om te herstellen of pijnklachten te verminderen.