Bewegen is gezond, dat weten we allemaal, en fietsen is een uitstekende manier om aan je beweging te komen. Helaas hebben we niet altijd de mogelijkheid om de auto te laten staan en de fiets te pakken naar het werk of naar de stad. Juist daarom kan het heerlijk zijn om er in je vrije tijd wel alle tijd voor te hebben en te kunnen genieten van het fietsen. Maar je weet hoe het gaat wanneer je in je vrije tijd gewoon thuis bent: dit moet nog gebeuren, dat moet nog gebeuren. Een fietsvakantie biedt daarom een mooie uitkomst: je hoeft niks, alleen maar te genieten. Daarom hebben wij een aantal bestemmingen in Europa voor je op een rijtje gezet waar je de mooiste fietsroutes hebt.

Vennbahnradweg

Hou je van rust en wil je niet te ver van huis gaan, dan is de fietsroute Vennbahnradweg een prima optie. Hij voert je van het Duitse Aachen langs een spoorwegtracé door een stukje Wallonië en via de Ourvallei naar het Luxemburgse Troisvierges. De route is 125 kilometer lang en ondanks een aantal klimmomenten niet al te zwaar. Je komt door stille dalen, maar gaat ook wat de hoogte in door ruigere natuur. Onderweg passeer je verschillende verlaten kleine stations en kom je door het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Langs de route is voldoende accommodatie te vinden in verschillende prijsklassen. Je zou de route in drie dagen kunnen afleggen.

Van Lissabon naar bedevaartsoord Santiago

Ga je liever naar Zuid-Europa, in de hoop op zonnig weer, en zie je een route van negen dagen wel zitten? Dan zou je het mooie Portugal kunnen combineren met een bezoek aan het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Als je in Lissabon start op de Portugese bedevaartsroute Caminho Português, is het een route van maar liefst 616 kilometer. De moeilijkheidsgraad van het afleggen van dit traject zit hem in het terrein: je komt over onverharde wegen en kasseien. Je kunt er echter de tijd voor nemen. Langs de route is er voldoende accommodaties, ook een aantal zogenaamde bikotels die extra service aanbieden voor fietsers. Je komt naast Lissabon door twee van Portugal’s mooiste steden: Coímbra en Porto. Verder fiets je door stille dorpen en bossen en langs de prachtige kust. Onderweg krijg je regelmatig met noemenswaardige hoogteverschillen te maken.

De fjorden van Zuid-Noorwegen

fjorden zuid noorwegen

Ga je niet voor het warme weer, maar vooral voor prachtige, ruige natuur en een flinke uitdaging? Dan is een fietsroute door het zuiden van Noorwegen, van Kristiansand naar de hoofdstad Oslo, misschien iets voor jou. Het is een traject van zo’n duizend kilometer, waar je wel een week of drie voor moet uittrekken. Langs de route zijn verschillende campings en wildkamperen kan ook, maar er zijn ook voldoende hotels om uit te kiezen. Het landschap is voornamelijk hoogland dat ver uittorent boven fjorden. Kijk er niet van op als je sneeuw tegenkomt, want de hoogste verschillen hier zijn vergelijkbaar met die van de Alpen. In het gebied vind je onder andere de grootste gletsjer die we hebben op het Europese vasteland. Je komt ook door de mooi gelegen stad Bergen, met haar sfeervolle centrum aan een haven. Het goede nieuws is dat je hoofdzakelijk over geasfalteerde wegen zult rijden. Ga tussen mei en september, want anders kunnen er delen van de route afgesloten zijn in verband met sneeuw.

Het Kanaal over naar het zuiden van Engeland

Fiets je liever aan de linkerkant van de weg, dan moet je natuurlijk aan de overkant van het Kanaal zijn. Hier is een mooie fietsroute van zo’n 850 kilometer, die je van Harwich naar Plymouth leidt. Je kunt de toch in twee weken afleggen. De route kent een aantal pittige klimmomenten, maar deze duren nooit erg lang. Je komt langs de kustlijn van Zuid-Engeland, waar je de imposante krijtrotsen kunt bewonderen. Ook passeer je verschillende kuuroorden, waar je wellicht een dagje rust kunt inlasten. Je ziet restanten van vestingen uit de tijd dat de Romeinen en de Normandiërs in het gebied aanwezig waren, een ook verschillende kastelen. Onderweg zijn er ruim voldoende hotels, pensions en campings om uit te kiezen. Wil je de route liever een stukje inkorten, dan kun je er ook voor kiezen om niet in Harwich, maar in Dover te starten.

Fietsonderdelen en andere bruikbare materialen

Natuurlijk wil je dat je fiets op en top in orde is als je hem meeneemt voor je Europese fietsvakantie. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk dat je ter plekke een probleempje ervaart met je fiets dat je zelf wil kunnen oplossen. Daarom is het een goed idee om je fiets van tevoren goed te controleren, en alles wat er nog aangepast moet worden geregeld te krijgen. Voor fietsonderdelen en andere bruikbare materialen kun je goed terecht op Trivio.com. Bijvoorbeeld ook voor een zadeltas of bidonhouder. Dat zijn wenselijke toevoegingen voor je fiets wanneer je er grotere afstanden mee gaat afleggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here