De geneeskracht van spruitjes

0
865

Spruitjes zijn de schrik van sommige mensen, en dan voornamelijk van kinderen, maar deze groene minikooltjes zijn ontzettend gezond. Dit wist je misschien al, maar weet je ook waarom dit zo is? Zo bevatten spruiten bijvoorbeeld meer vitamine C dan sinaasappels.

Spruiten

Wat zijn spruiten eigenlijk? Spruiten zijn groene, kleine kooltjes die groeien aan de zogenaamde spruitkoolplant. Het zijn allemaal kleine blaadjes dicht op elkaar.

Spruitjes maken deel uit van de Brassicaceae-familie van groenten en zijn nauw verwant met boeren- en bloemkool. Ze groeien in de oksels van de bladeren van deze plant. Spruitenplanten zijn voor het eerst in België geteeld. Verder staat deze groente bekend als wintergroente. Spruiten uit Nederland zijn van oktober tot en met maart verkrijgbaar in supermarkten.

Bittere smaak

Spruiten zijn niet zo geliefd omdat ze heel bitter kunnen smaken. Deze bittere, specifieke smaak hebben ze te danken aan de glucosinolaten. Deze stof in spruiten houdt insecten weg en zorgt voor de smaak en de geur van de groente. Ook beschermen deze stoffen het lichaam tegen kanker en tegen andere ziektes.

Wil je deze geur trouwens zo veel mogelijk voorkomen, kook de spruiten dan niet te lang. Als je ze langer kookt dan 10 minuten, krijgen de spruitjes de typische spruit-lucht. Dit komt doordat ze tijdens het groeien zwavel opnemen uit de aarde. Als je te lang te spruiten kookt, laten de spruiten vluchtige zwavelverbindingen los en dat ruik en proef je.

Ook kan je spruiten even kort koken en dan bakken. Zo voorkom je een bittere smaak en geur.

Gezond

Spruiten zijn zo gezond doordat ze veel vitaminen en mineralen bevatten. Zo bevat 100 gram spruiten 400 mg kalium, magnesium en ijzer. Andere mineralen die spruiten bevat zijn magnaam, calcium en fosfor. Verder zit er vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C en vitamine E in spruitjes, in redelijke hoeveelheden. Spruiten zijn een detoxgroente en een echte geneeskrachtige groente.Ook zijn spruitjes zijn zeer laag in calorieën, maar hoog in vezels.

Spruitjes zijn een zeer gezonde groente als je ze beetgaar kookt. Wanneer ze te lang gekookt worden, verdwijnen echter de voedingsstoffen.

Antioxidanten

Spruitjes bieden vele voordelen voor de gezondheid, door de hoeveelheid aan vitamines en mineralen. maar ze onderscheiden zich vooral door hun indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten.

Antioxidanten is een stofje dat ervoor zorgt dat ontstekingen en chronische ziekten sterk verminderen. Uit onderzoek bleek dat wanneer mensen dagelijks ongeveer 300 gram spruitjes aten, de schade aan hun cellen met 28% daalde.

Als je dus vak spruitjes eet krijg je dus zo genoeg antioxidanten binnen, wat je lichaam broodnodig heeft om gezond te zijn.

Hersenen

Spruiten zijn niet alleen gezond vanwege de mineralen en vitamines. Spruiten zijn ook heel goed voor je hersenen. Volgens onderzoek zitten er in spruitjes namelijk bepaalde zuren die een verbinding aangaan met de stoffen in de hersenen. Door die natuurlijke verbindingen komen stoffen vrij die neurologische aandoeningen, zoals dementie en alzheimer, verkleinen.

Bloedsuikerspiegel

Tot slot kunnen deze vezels en antioxidanten in spruitjes ook helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Meerdere onderzoeken hebben namelijk een verhoogde inname spruitjes, gekoppeld aan een verminderd risico op het krijgen van diabetes. Dit komt omdat spruiten veel vezels hebben, hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel gereguleerd. Vezels houdt het bloedsuikerspiegel namelijk stabiel doordat ze langzaam in het lichaam bewegen. Dit vertraagt de insuline-afgife, waardoor je niet ineens een duikvlucht maakt wat je bijvoorbeeld krijgt na het eten van suiker.

Het eten van spruiten in combinatie met een ander gezond dieet, kan je helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Bereiden

Spruitjes kun je zowel al bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht eten. Mensen eten spruiten vaak geroosterd, gekookt of gebakken. Veel mensen lusten alleen geen spruiten. Zoals we eerder schreven, hangt de smaak erg af van de kooktijd. Hoe korter de spruit wordt gekookt, hoe minder bitter deze zal smaken.

Verder kun je spruiten verwerken met aardappelen in een stamppot. Ook gewokt zijn ze erg lekker. Wok ze bijvoorbeeld eens met uitgebakken spekjes.

Spruitjes kunnen ook worden toegevoegd aan een pasta, of roerbak-gerechten om zo een lekker en voedzaam diner op tafel te zetten.

Probeer eens wat uit, en je zal versteld staan dat spruiten nog best wel eens erg lekker kunnen zijn!

Conclusie

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van spruitjes gezond zijn. Spruiten bevatten veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, waardoor ze zeer voedzaam en gezond zijn.

Spruitjes kunnen ook voor veel gezondheidsvoordelen zorgen. Enkele van deze voordelen zijn het potentieel om het risico op kanker te verminderen, ontstekingen in het lichaam te verlagen en bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Het toevoegen van spruitjes is gezond en kan erg lekker zijn, je moet alleen even uitvinden hoe je ze het liefst eet.

Eet jij graag spruiten? Laat het weten in de comments!