Creëer een gezonde leefomgeving: 4 tips

0
100

Een gezonde leefomgeving is ontzettend belangrijk voor jou en je gezin. Op de buitenomgeving heb je niet altijd even veel invloed, maar wel op het leefklimaat in huis. Maak je eigen huis zo gezond mogelijk met behulp van onderstaande tips.

Tip 1: Houd je huis vochtvrij

Een gezonde leefomgeving begint met het goed schoonhouden van je huis. Het is belangrijk om je huis te controleren op vochtproblemen. Als je huis vocht vast houdt krijg je o.a. schimmels, een muffe lucht en rotte plekken in je houtwerk. Zorg dan ook voor een goede vochtbestrijding om dit te voorkomen. Vochtbestrijding doe je al door je huis goed te ventileren. Hierdoor creëer je een ideaal klimaat voor huisstofmijt en schimmels. Je ventileert je huis eenvoudig door het openzetten van ramen of ventilatieroosters. Wil je je ramen liever dicht houden ‘s nachts? Kies dan voor mechanische ventilatoren. Hierdoor blijft de luchtkwaliteit hoog en slaap je een stuk beter.

Tip 2: Controleer je huis op asbest

Als je huis voor 1993 gebouwd is, is de kans aanwezig dat er asbest verwerkt is in je dak of muren. Asbest past niet binnen een gezonde leefomgeving, omdat asbest namelijk kankerverwekkend is. Als het materiaal waarin de asbest verwerkt is beschadigd, komt de asbest vrij en adem je dit in. Asbest verwijderen is dan ook zeer belangrijk in het creëren van een gezonde leefomgeving.

Tip 3: Controleer je cv-ketel om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen

Heb je een verkeerd geïnstalleerd of kapot gastoestel, zoals een kachel of cv-ketel? Dan kan er koolmonoxide vrijkomen, wat giftig is. Als je een schoorsteen hebt is de kans dat koolmonoxide vrijkomt groter. Zorg voor een goede ventilatie in huis om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen en laat je cv-ketel om de 2 jaar controleren. Daarnaast is het aan te raden om een koolmonoxidemelder aan te schaffen, bijvoorbeeld bij een bouwmarkt. Een kleine investering van gemiddeld € 20, voor een waarschuwing wanneer er toch sprake blijkt te zijn van een koolmonoxide lek.

Tip 4: Gebruik zuurstofvoorzienende planten

De luchtkwaliteit verbeter je niet alleen door goede ventilatie en het schoonhouden van je huis. Ook zuurstofvoorzienende planten hebben hier veel invloed op. Deze planten zuiveren de lucht van giftige stoffen. Sommige planten verminderen zelfs schimmels. Je hoeft geen plantenexpert te zijn om hier gebruik van te maken. Kies voor gras palm of aloë vera als je een plant zoekt die weinig verzorging nodig heeft.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here