Buikvet verbranden doe je met onze 7 tips!

0
463

Op het Internet vind je ontzettend veel informatie terug over buikvet verbranden. Zo zie je door de bomen het bos niet meer. Welke methode helpt en wat is niet eens moeite waard? Je hoeft hier niet eens voor naar een afslankconsulent, maar ontdek het in dit artikel. Dat doen we door fabels en feiten naast elkaar te leggen. We leggen onder andere uit wat buikvet is, wat de oorzaken zijn en geven tot slot 7 tips over hoe je buikvet tegen kunt gaan. 

 • Let op. Resultaten kunnen per persoon verschillen. Afhankelijkheid van het gewicht, leeftijd etc.

Wat is buikvet eigenlijk?

Voor het oog is het voor de meeste mensen duidelijk te zien wat buikvet is. Hoe het ontstaat denken de meeste mensen ook te kunnen verklaren maar op de vraag wat het precies is en hoe je het gemakkelijk weg krijgt is voor velen een raadsel. Er zijn in feiten 2 soorten buikvet:

 1. Onderhuids vet

Dit is het vet wat je letterlijk kan vast pakken met je handen en vaak duidelijk zichtbaar is. Dit vet bevind zich tussen de spieren en de huid. Deze vorm van buikvet is te meten met een “huidplooien remklauw”. Dit instrument geeft een interessante indicatie maar zal niets meer dan een ruwe schatting aangeven.

 1. Orgaan vet

Zoals de naam al aangeeft is dit het vet wat om de organen zit. Dit wordt ook wel “Visceraal vet” genoemd. Visceraal vet zorgt er niet alleen voor dat je buik naar voren uitsteekt maar is ook nog eens gevaarlijk voor het lichaam omdat het je ingewanden kan aantasten. Deze vorm van buikvet is niet altijd evengoed zichtbaar.

Fabel of feit?

 • “Onderhuids vet en orgaan vet is altijd slecht voor je”

Fabel: Je hebt beide soorten vet nodig in je lichaam. Teveel hiervan is wél slecht voor je.

 • “Mensen met een op het oog “goed” postuur kunnen evengoed een te hoge gehalte visceraal vet percentage hebben.”

Feit: Klopt! Deze vorm van buikvet kan bij iedereen (en bij ieder postuur) voorkomen. Ook voor sommige slanken mensen is het bezig zijn met buikvet verbranden dus niet overbodig.

De oorzaken van teveel buikvet

De reden waarom wij mensen overtollig buikvet krijgen heeft verschillende oorzaken. Vaak wordt de aanname gedaan dat dit komt door teveel eten/snoepen en te weinig sporten. Ondanks dat dit 1 van de meest voorkomende redenen is, zijn er toch een aantal factoren waar het ook aan zou kunnen liggen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Stress;
 • Erfelijk bepaald;
 • Ouderdom;
 • Hormonale veranderingen;
 • Te weinig slaap en/of rust.

Buikvet: Het verschil tussen mannen en vrouwen

Een groot verschil tussen mannen en vrouwen is de plek waar buikvet opgeslagen wordt. Bij vrouwen zie je veelal dat het op de buik, dijen en heupen opgeslagen wordt terwijl dit bij mannen voornamelijk de buik is.

Daarnaast is het voor vrouwen lastiger om “het buikje” weg te krijgen. Dit komt doordat het vrouwelijk lichaam buikvet opslaat voor vruchtbaarheidsdoeleinde. Toch zijn er genoeg gezonden manieren waardoor zowel mannen als vrouwen relatief snel buikvet kunnen verliezen.

Buikvet verbranden, de 7 tips

 1. Voeding

De juiste voeding is één van de belangrijkste aspecten om te voorkomen dat je buikvet aanmaakt. Gezonde voeding stimuleert het vetverbrandingsproces voor de buik. Daarmee bedoelen we voeding zoals groente en fruit, eieren, vlees, vis, noten, peulvruchten en granenproducten.

Daarnaast is het moment waarop je gaat eten minstens zo belangrijk. Zoals je in het boek “vet verliezen” leest is het juiste eten in combinatie met het juiste eetpatroon HET middel om onder andere het buikvet tegen te gaan.

Feit of fabel?

 • “Met speciale voeding en pillen kun je snel je buikvet verbranden”

Fabel: Klopt niet! Veel mensen geloven erin dat als ze avonds een pil, medicijn of speciaal drankje drinken, de ochtend erna enorm veel vet hebben verbrand. Natuurlijk is dit speculatie en is het nooit wetenschappelijk bewezen.

 1. Sport en beweging

Naast voeding is sport en beweging erg belangrijk als je buikvet wilt verbranden. Je “orgaan vet” (visceraal vet) zal hierbij als eerst aangesproken worden. Net zoals het feit dat deze vorm van buikvet niet goed zichtbaar is, zal het verbranden hiervan ook niet direct zichtbaar zijn.  De aanhouder wint en dat geldt ook voor sporten en buikvet!

Wanneer je je wil focussen op het buikvet verbranden, ga dan aan de slag met korte hoge intensiteitstrainingen. Dit zijn korte intensieve trainingen met een hoger succes percentage dan bijvoorbeeld lange cardio trainingen.

Feit of fabel?

 • “Met buikspier oefeningen heb je het snelst een strakke buik”

Fabel: Klopt niet. Je zal oefeningen moeten doen die ervoor zorgen dat je vetpercentage verminderd. Vervolgens kan je met buikspieroefeningen ervoor zorgen dat je buikspieren beter zichtbaar worden.

 • “ Met de juiste oefeningen zorg je ervoor dat je snel kan afvallen bij je buik”

Fabel: Afvallen doe je met je hele lichaam. Je kan helaas niet zelf bepalen dat je bijvoorbeeld wel in je buik af te vallen en niet op je heupen/kont.

 1. Rusten

Zoals eerder in deze blog beschreven, is rusten een belangrijke factor in het proces om buikvet tegen te gaan. Wanneer je lichaam moe is zoekt je lichaam manieren om energie te krijgen. Doorgaans wordt dit geregeld door voeding en nachtrust. Wanneer je nachtrust tekort komt zal je lichaam verlangen naar meer voeding om dit te compenseren.

Heb je moeite met slapen of in slaap komen? Kijk dan eens naar het verhaal van de schrijver en ervaringsdeskundige van het boek “Perfect slapen in 7 stappen

 1. Kou

Zoek de kou op! Dit is 1 van de tips waar de meeste mensen niet op zitten te wachten maar wel zeer  effectief is en ervoor zorgt dat je relatief snel buikvet verliest. Wanneer je de kou opzoekt zal je lichaam vet moeten verbranden om jezelf op temperatuur te houden. Hoe je dit kan doen? Heel simpel! Je kunt bijvoorbeeld na elke douche beurt jezelf +/- 1 minuut “afspoelen” met koud water. Met koud bedoelen we dan ook echt koud!

 1. Groene smoothies

Dat groene smoothies gezond zijn is natuurlijk geen verassing. Wat wel voor velen verassend zal zijn is dat een smoothies met spinazie als hoofdbestandsdeel ervoor zorgen dat je hedonische honger met meer dan 90% verlaagt! (hedonische honger is de behoefte aan vet en zoet eten).

Een aanrader is om dit als ontbijt te nemen als goed begin van de dag. Om de smoothie iets dragelijker te maken, gooi er gerust andere groene groentes bij zoals bijvoorbeeld avocado!Wil je inspiratie opdoen voor lekkere en gezonde groene smoothies? Kijk dan eens bij “125 groene smoothies recepten boek”.

 1. Water drinken

Drink meer water. Water drinken geeft je namelijk een verzadigd gevoel. Dat zorgt ervoor dat je automatisch minder behoefte hebt om (veel) te eten. Daarnaast verhoogt het je metabolisme (stofwisseling). Buikvet verbranden wordt dan in gang gezet.

Feit of fabel?

 •  “Volwassenen hebben 1,5 tot 2 liter water nodig per dag”

Feit: Hou er wel rekening mee dat er veel verschillende factoren zijn die deze cijfers kunnen beïnvloeden. (Bijvoorbeeld: temperatuur, sport, voeding en etc.)

 •  “Meer dan 2 liter water drinken per dag is nog gezonder voor je.”

Fabel: Je lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid water nodig. Wanneer je hier overheen gaat zal dit in eerste instantie geen problemen veroorzaken. Wanneer het teveel wordt kan dit echter leiden tot complicaties in je organen en zelfs uitlopen tot een watervergiftiging.

 1. Neem een dag vrij

Deze tip zal je niet verwachten maar helpt wel enorm: neem een dagje vrij! Vrij van diëten, extreem gezond eten en etc. Eet 1 dag per week wat je wilt. Doe dit ter compensatie van de andere strengere dagen.

Het enige waar je wel op moet letten is dat je niet tot het uiterste gaat. Hou daarom de volgende vuistregel vast: “ Eet niet meer dan het dubbele van normaal.”

Hierdoor hou je het niet alleen makkelijker vol maar ook je metabolisme (stofwisseling) verhoogd waardoor je ingenomen voeding sneller werkt en je lichaam maakt een hogere percentage hormoon leptine aan wat ervoor zorgt dat je brein een signaal krijgt en meer buikvet wilt verbranden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here