Afvallen met shakes, waar moet je op letten?

0
260

Veel mensen die graag willen afvallen met shakes. De vraag is natuurlijk welke shakes je moet kiezen. Er is een groot aanbod en dat maakt het niet altijd even gemakkelijk. Er zijn veel producten op de markt gebracht, waaronder repen, shakes en complete maaltijdvervangers. Dus aan gebrek heb je als consument niet, maar dat is misschien wel het probleem. Welke shakes of afvalrepen zijn geschikt en waar moet je allemaal op letten? 

Afvallen met shakes

 • Let op. Resultaten kunnen per persoon verschillen. Afhankelijkheid van het gewicht, leeftijd etc.

Met shakes, maaltijd vervangers of repen vervang je je reguliere ontbijt, lunch of avondeten. Daarvoor kun je eenvoudig afvallen omdat dit soort producten vaak minder calorieën bevatten als reguliere maaltijden. Hoeveel je precies afvalt is afhankelijk van hoeveel maaltijden je vervangt en wat je nog verder op die dag eet.

Het aantal maaltijden dat je per dag kunt vervangen verschilt per merk. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Een goede maaltijdvervangers moet bijvoorbeeld per dag minimaal bevatten:

 • 30 gram koolhydraten;
 • 10 gram vezels;
 • 75 gram eiwitten
 • En natuurlijk voldoende vitamines en mineralen.

Er bestaan veel maaltijdvervangers die je beter niet kunt eten. Ze worden gepromoot als uitgebalanceerde maaltijd, maar blijken weinig vezels en veel suiker te bevatten. Zo bestaan er zelfs shakes die meer suiker als een glas cola (250 milliliter) bevatten.  Let daarop door goed te kijken op het etiket, voordat je dit in je winkelmandje legt.

Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam, dus zorg ook dat de maaltijdvervangers eiwitten bevatten. Helaas valt dat in de praktijk nog erg tegen. Veel maaltijdvervangers komen niet aan de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid eiwit van 75 gram per dag. Eiwitten zorgen er onder andere voor dat het verlies van spierweefsel tijdens het afvallen beperkt blijft.

Eiwitrijk en vetarm

Op de verpakkingen van maaltijdvervangers kun je ‘eiwitrijk’ tegenkomen. Dat mag pas op een verpakking staan wanneer 20% van de energie uit eiwitten bestaat. Dit geeft je echter nog niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten. Kijk dan ook even naar de hoeveelheid eiwitten die erin zitten. Ben jezelf van plan om eiwitrijk te gaan koken? Kijk dan eens naar deze Eiwit Rijke receptenboek.

Verder zie je ook vaak het woord ‘vetarm’ op een verpakking staan. Dat maakt het product niet gelijk gezond voor je. Je lichaam heeft namelijk naast eiwitten, vezels en koolhydraten ook voldoende (gezonde) vetten nodig op een dag.

Door een laag vetgehalte bevatten maaltijdvervangers vaak nog te weinig gezonde vetzuren zoals alfalinoleenzuur en linolzuur. Volgens de Warenwet moet er minimaal 1 gram linolzuur in de vorm van glyceriden in een maaltijd zitten. Dat betekent dat een maaltijdvervanger minimaal 20 gram vet zou moeten leveren.

Maaltijdshakes onder de loep genomen

Onlangs heeft de Consumentenbond een onderzoek afgerond naar een aantal afvalrepen en maaltijdshakes. De conclusie die daaruit voortkwam is dat beide producten erg veel suiker bevatten.

De consumenten heeft aangegeven dat fabrikanten hun producten onjuist aanprijzen, zoals aangeven dat er alle essentiële voedingsstoffen in zitten terwijl dat in werkelijkheid minder of niet waar blijkt te zijn. Ook wordt beweerd dat het gezond zou zijn om mee af te vallen.

Een aantal maaltijdvervangers zijn in een lab geweest voor onderzoek en het blijkt dat onder andere Weight Care meer suiker bevat dan een glas cola (25 milliliter). Twee Slank maaltijdrepen (Lucovitaal) bevatten zelfs meer suiker dan een Snicker. 7 maaltijdvervangers uit de test bevatten voldoende eiwitten (minimaal 20 gram per maaltijd).

Erg selectief

Onze mening is dat de Consumentenbond erg selectief is geweest in de merken. Vooral de merken die kampen met een ‘oude’ formule werden onder de loep genomen. Terwijl de nieuwkomers meer luisteren naar de wensen van de klant en over het algemeen geen of weinig suikers bevatten.

Bron: Consumentenbond

Voordelen van maaltijdvervangers

 1. Zelf bepalen hoe snel je afvalt door (vast voedsel) maaltijden te vervangen.
 2. Makkelijk in gebruik omdat maaltijdshakes over het algemeen met melk, water en yoghurt worden aangevuld.
 3. Je valt af omdat shakes minder energie en calorieën bevatten dan reguliere maaltijden.

Nadelen van maaltijdvervangers

 1. Kan erg zoet smaken.
 2. Niet elk product zijn 100% geschikt om het ontbijt, lunch en de avond maaltijden te vervangen. Dat geldt niet voor langer termijn. Dat komt omdat het niet altijd even duidelijk is of het als tussendoortje of lunch gebruikt kan worden.
 3. Maaltijden bevatten vaak weinig vezels, vetten en eiwitten. Of te veel suiker.

Wat is jouw ervaring met afvallen met shakes? Laat wat van je horen door hieronder een reactie achter te laten.