8 tips voor een gezond en stralend gebit

0
148

Een gezond en stralend gebit is belangrijk voor je gehele gezondheid. Ook geeft een stralend gebit een goede eerste indruk. Het is belangrijk om je tanden zo goed mogelijk te verzorgen. Hier volgen 8 tips om je gebit gezond te houden.

Controle

Om je gebit mooi en gezond te houden is het belangrijk dat je twee keer per jaar een bezoek brengt aan de tandarts. Als je ieder half jaar op controle gaat bij de tandarts kan hij gaatjes of andere problemen op tijd ontdekken en deze problemen oplossen zonder dat je last van zenuwpijn krijgt. Heb je tussen de controles door toch ergens last van trek dan op tijd aan de bel. Voorkomen is beter dan genezen.

Twee minuten

Om je gehele gebit goed te kunnen poetsen heb je minimaal twee minuten de tijd nodig. Wat je hierbij kan helpen is een zandloper of een klein klokje om te controleren of je echt twee minuten poetst. Als je twee minuten je tanden poetst geef je de fluoride die in de tandpasta zit de tijd om zijn werk te doen. Fluoride wat in de tandpasta is verwerkt helpt gaatjes voorkomen.

Spiegel 

Ga tijdens het tandenpoetsen altijd voor de spiegel staan. Je poetst namelijk beter je tanden als je goed kan zien wat je doet. Je kan jezelf op deze manier ook controleren of je alle tanden en kiezen wel meeneemt. Probeer zoveel mogelijk via dezelfde routine te poetsen. Als je een vaste poets richting hebt vergeet je niet snel een tand of kies. 

Stoker,rager en floss

Gaatjes en tandvlees problemen ontstaan vaak door voedsel wat tussen de tanden en kiezen gaat zitten. Deze voedselresten krijg je niet weg door alleen te poetsen. Gebruik dus na het tanden poesten altijd nog een stukje flossdraad of een stoker om ook tussen de tanden goed schoon te maken. Als je vaak last hebt van bloedend tandvlees kan dagelijks flossen en stokeren dat probleem oplossen.

 Bloedend tandvlees

Als je tandvlees vaak bloed betekend het dat je tandvlees ontstoken is. Er zitten dan teveel bacteriën tussen je tanden en het tandvlees wat je zelf niet meer weg krijgt. Het is dan belangrijk om een bezoek te brengen aan je tandarts. De tandarts kan kijken waar het probleem precies zit en je eventueel doorverwijzen naar een mondhygiëniste.

Ziektes

Als je lang door blijft lopen met ontstoken tandvlees ontstaat er parodontitis. De bacteriën waaruit parodontitis bestaat kunnen gemakkelijk via je bloedbaan verder je lichaam in trekken. Deze bacteriën zijn schadelijk en kunnen zelfs een ontsteking aan je hartklep veroorzaken. Onderschat ontstoken tandvlees dus niet.

Erosie

Tanderosie ontstaat door het veelvuldig drinken van zure dranken of voedsel wat veel zuur bevat. Ook mensen die veel last hebben van maagzuur kunnen sneller last krijgen van tanderosie. Om erosie te helpen voorkomen is het verstandig om maximaal 7 eet en drink momenten per dag te hebben. Zo geef je je gebit de tijd om zich te herstellen tussen de zuuraanvallen door.

Mondwater

Mondwater geeft na het tandenpoetsten een extra fris gevoel. Let bij het kiezen van een mondwater er wel op dat je een mondwater neemt waaraan geen alcohol is toegevoegd. Het spoelen met een mondwater waar alcohol in zit tast de smaakpullen aan die aanwezig zijn op de tong en dood ook goede bacteriën.

Hoe houd jij je gebit gezond? Laat het ons weten in the comments!