8 tips voor een betere doorbloeding van de benen

0
5825

Een goede bloedcirculatie is veel mensen heel normaal. Sommige mensen ervaren echter een minder goede bloedcirculatie in bijvoorbeeld de benen. Dit is in eerste instantie niet ernstig, maar het kan wel heel vervelend zijn. Zo kan dit overmatig spierpijn, koude voeten en snel slapende ledematen als gevolg hebben. Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om de doorbloeding van de benen te verbeteren. Hieronder 8 tips voor een betere doorbloeding van de benen.

1. Lichaamsbeweging

Allereerst is het belangrijk dat je regelmatig beweegt. Wanneer je extreme last hebt van een slechte bloedcirculatie in de benen kan het pijnlijk zijn om te sporten. In dit geval is het al meer dan voldoende om elke dag een half uurtje te wandelen.

2. Let op je gewicht

Overgewicht is een van de grootste boosdoeners. Als je een te zwaar lichaam hebt is dat niet goed voor je bloedsomloop. Zorg dus dat je je gewicht op peil houdt!

3. Benen vrij

Probeer zo min mogelijk met je benen over elkaar te zitten. In deze houding kan het bloed minder goed bij je onderbenen en voeten komen. Probeer ook houdingen waarbij je hurkt zoveel mogelijk te vermijden.

4. Zit niet te lang

Zorg dat je niet te lang (stil)zit. Veel mensen hebben een kantoorbaan en zitten de hele dag achter een bureau. Wanneer je last hebt van een slechte bloedcirculatie in de benen is het belangrijk om af en toe korte beweegpauzes te nemen. Haal bijvoorbeeld een bakkie koffie of loop om het uur even naar het toilet.

5. Sta niet te lang

Heb je een beroep waarbij je lang (stil)staat? Zorg dan dat je goed in beweging blijft. Net als stilzitten is stilstaan niet goed voor de bloedcirculatie. Beweging daarentegen is wel erg goed.

6. Draag geen hakken

Wanneer je last hebt van een slechte doorbloeding van de benen is het niet verstandig om veel hoge hakken te dragen. Ook (te) strakke schoenen zullen ervoor zorgen dat de symptomen toenemen.

7. Douche niet te warm

Zorg dat je niet met te heet water doucht. Wel is het goed om wisselbaden te nemen. Douche bijvoorbeeld met warm water en sluit af met een minuutje koud water. Dit zorgt ervoor dat je doorbloeding beter wordt.

8. Benen omhoog

Zorg ervoor dat als je slaapt je benen hoger liggen dan je hart. Een simpele manier hiervoor is door het voeteneinde van je bed omhoog te brengen. Kan dit niet bij jouw bed? Wees dan niet getreurd. Je kunt ook een of twee kussens onder je voeten leggen. Dit heeft hetzelfde effect.

Lees ook: Maak een lekker en gezond voedingsschema

Heb jij last van een slechte bloedcirculatie in je benen? Laat het ons weten in de comments hieronder!