8 natuurlijke middelen bij angst en (te veel) stress

0
268

Wij Nederlanders hebben het vaak druk,druk, druk, werken hard en vinden het moeilijk om te ontspannen. Dat is een beetje de rode draad van onze maatschappij de laatste jaren. Zo komen depressies, angststoornissen en burn-outs de laatste jaren veel meer voor dan vroeger en de prestatiedruk ligt hoog. Zo staan we zelfs in de top 3 van de landen met meeste depressies en wijst onderzoek uit dat Nederlanders dagelijks veel stress voelen.

Teveel stress en stress is uitputtend voor het lichaam. Als jij hier mee te maken hebt kun je natuurlijk medicijnen slikken, maar je kan ook natuurlijke supplementen of remedies inzetten. Daarom bij dezen 8 natuurlijke middelen die helpen bij een constant stressgevoel en angst!

1. Magnesium

Magnesium is een mineraal is een belangrijk mineraal dat het lichaam nodig heeft. Het is betrokken bij honderden processen in het lichaam en speelt onder andere een rol bij de botten, de opbouw van lichaamseiwit, bloeddrukregulatie en het functioneren van onze spieren. Magnesium zorgt ook voor ontspanning en als je ontspannen bent, houd je genoeg energie voor.

Als je veel angst ervaart, verbruikt je lichaam meer energie en dus magnesium. En als je een lage magnesiumspiegel in het lichaam hebt, dan ervaar je ook meer stress. Je bent dan prikkelbaarder, snel geïrriteerd en sneller angstig. Denk maar aan die keer dat je teveel koffie op had. Sommige mensen ervaren dat stress en angstige gevoel constant, en weten niet beter dan dat ze zich zo voelen. Zonde!

Stress is soms lastig te vermijden, zeker in deze gehaaste maatschappij waarin we nu leven. Als je constant heel veel angst voelt en van elk klein dingetje al tegen het plafond aanschiet is dit vaak verbonden met een tekort aan magnesium. Je ontneemt je hele voorraad en dat zorgt dus weer voor dat gevoel. Preventief magnesium slikken is dus ook goed om beter met stress te kunnen dealen.

2. B3

Een tekort aan vitamine B3 hoor je niet zo vaak. Toch komt het wel voor. Symptomen zijn onder meer: nervositeit, veel angst voelen, chronische stress, schichtigheid en een neerslachtig gevoel. Ook een hele rode tong en lippen komt voor bij een tekort. Een tekort is niet gemakkelijk aan te vullen met voedsel als je veel stress hebt. Wederom ontneemt stress zoveel vitamines en mineralen, dan moet je echt heel veel vlees eten of granen, wil je jouw B3 goed aanvullen. Slik dus een potje B3 bij angst of depressiviteit.

3. Bachbloesem

Bachbloesems zijn homeopatische druppels die werken bij allerlei soorten aandoeningen. Of je nou gelooft in de werking van homeopathie of niet: het is het proberen waard. Dit middel wordt al jaren gebruikt bij dieren en mensen. Je hebt verschillende soort bachbloesems, voor elke aandoening een. Bij angst/stress kan je het beste bachbloesem genaamd Rock Rose of Aspen gebruiken.

4. Sport!

Sporten gezondNiet alleen supplementen helpen bij angst en stress, ook sporten kan zéker helpen! Door sporten komt de verhouding van de serotonine en dopamine-gehalte in de hersenen namelijk in balans. Bij angst zijn deze stofjes vaak lager dan zou moeten. Houd je niet zo van sporten? Dan is wandelen ook goede manier om je weer lekker te voelen.

5. Vitamine D

Ook in de zomer hebben we als mens vaak een tekort aan vitamine D. Je neemt vitamine D op door de zon maar we smeren ons vaak massaal in met zonnebrandcremè, waardoor je makkelijk een tekort aan deze vitamine oploopt.

Een tekort heeft heel veel bijwerkingen. Angst, vermoeidheid en depressiviteit zijn de grootste symptomen. Preventief D slikken is echt een aanrader en zeker als je al veel angst voelt.

6. Vitamine B

Alle vitamine B hebben een effect in de strijd tegen angst en stress. Uit een onderzoek over mensen met paniekaanvallen, depressie en OCD bleek dat vitamine B even veel effect heeft als medicatie tegen angst. Zo helpt B3 bij serotonine, B12 helpt om meer te aarden, B5 werkt goed om met stress te kunnen omgaan en B1 zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een B-complex slikken is dus goed, zo weet je zeker dat je alle vitamine B binnenkrijgt.

7. Essentiele oliën

Zeker een goede remedie zijn essentiële oliën. Zo is bewezen dat lavendel, citroen, sinaasappel en munt helpen bij angst, depressie en neerslachtigheid. Sandelhout, geranium en ylang-ylang zijn ook kalmerende oliën.

Olie kun je gebruiken op je kussen bijvoorbeeld als je slaapt. Maar ook op je handen of je gezicht. Het helpt echt en ruikt ook nog eens heerlijk.

8. Kalium

Kalium werkt samen met natrium om de vochthuishouding in het lichaam in balans te houden. Dit mineraal heeft een positief effect op het functioneren van de bijnieren, wat belangrijk is in het gevecht tegen angst en stress.

Dit waren de tips. Wij zijn geen huisartsen, en zie daarom bovenstaande als een hulpmiddel. Het blijft van belang om de bron aan te pakken van je angst en stress, maar je lichaam een handje helpen kan nooit kwaad, nietwaar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here