7 tips om je menstruatie wat aangenamer te maken

0
210

Moe, buikpijn en enorme stemmingswisselingen. Bijna alle vrouwen hebben weleens last van de vervelende of soms zelfs pijnlijke kwaaltjes die op komen zetten rondom de menstruatie. Toch heeft de een er meer last van dan de ander. Menstrueren hoort er nou helaas eenmaal bij als je een vrouw bent. Hier volgen 7 tips die je helpen om je menstruatie wat aangenamer te maken. 

Pijnlijke onderrug

Het is aangetoond dat vrouwen die een hogere hoeveelheid prostaglandines vrijgeven ook sneller last hebben van een pijnlijke onderrug tijdens het menstrueren. Dit komt omdat dit hormoon ervoor zorgt dat de steunbanden verslappen. Hierdoor komt er meer druk op de onderrug wervels te staan. Zodra de menstruatie voorbij is verdwijnt dit hormoon en verdwijnt dus ook vanzelf de rugpijn weer. Helaas kun je hier zelf niks aan veranderen.

Praat erover

Ben je snel geïrriteerd rondom je menstruatiecyclus of voel je je sneller moe? Geef dit dan aan in je omgeving. Menstrueren is een heel normaal iets en je hoeft je hier niet voor te schamen. Als je de mensen rondom je heen hierover verteld kunnen ze er rekening mee houden en zo snappen ze ook vaak beter waardoor je op sommige momenten wat geïrriteerd uit de hoek kan komen. Voor jezelf lucht het ook vaak op dat je even je ei kwijt kan.

Lees ook: Last van slapeloosheid? Dit zijn de 3 grootste veroorzakers

Slapen

Er is uit onderzoek gebleken dat vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus minder goed en minder diep slapen. Je raakt hierdoor sneller oververmoeid omdat je niet aan het gewenst aantal uur slaap komt. Houd hier voor jezelf dus rekening mee. Plan je agenda in deze periode niet te vol. Zeg een keer nee tegen een afspraak en kruip lekker op de bank onder een deken. Als je in deze periode niet te veel van jezelf vraagt zal je merken dat je minder snel last hebt van de gemiste uurtjes slaap.

beter-slapen-tips

Schommelingen

Dat veel vrouwen last hebben van stemmingswisselingen tijdens hun menstruatiecyclus is algemeen bekend. Dit wordt veroorzaakt door de hormonen die door je lijf gieren op dat moment. Wat je zelf kan doen om deze stemmingswisselingen zoveel mogelijk te beperken is om je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden. Als je suikerspiegel op pijl blijft voorkom je een suikerdip. Waardoor je minder prikkelbaar en emotioneel wordt. Probeer dus zoveel mogelijk zoete producten te vermijden tijdens deze periode. Eet vooral veel eiwitten en langzame koolhydraten.

Progesteron spiraal

Een progesteron spiraal wordt in de baarmoederholte geplaatst. Deze spiraal geeft dagelijks een kleine hoeveelheid progesteron hormoon af. Doordat dit dagelijks in een kleine hoeveelheid wordt afgegeven wordt het baarmoederslijmvlies steeds wat dunner en zal je menstruatie steeds minder hevig worden. Het kan zelfs zo zijn dat na een aantal maanden na het plaatsen van deze spiraal de menstruatie geheel uitblijft. Als je veel last hebt van hevige menstruaties is dit een ideale oplossing.

Lees ook: Conditie opbouwen, hoe pak je dat aan?

Puistjes

De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander maar het blijft vervelend om ineens onder de puistjes te staan. De puistjes die ontstaan tijdens je menstruatiecyclus worden veroorzaakt door de hormoonspiegeling in je bloed. Je kan het helaas niet helemaal voorkomen maar probeer je huid zo goed mogelijk te reinigen. Hiermee voorkom je dat de overactieve talgklieren verstopt komen te zitten. Probeer er ook niet te vaak aan te zitten, ze trekken vanzelf weer weg.

PMS

Als je in een ernstige vorm last hebt van de veelvoorkomende kwaaltjes rondom je menstruatie dan wordt dat PMS genoemd. Vrouwen die hier last van hebben krijgen vaak stekende hoofdpijn, lage rugpijn, stemmingswisselingen en voelen zich vaak depressief. Dit samen wordt PMS genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat PMS wordt veroorzaakt bij sommige vrouwen omdat zij niet tegen de hormoonschommelingen kunnen die ontstaan tijdens de menstruatiecyclus. Twijfel je of je PMS hebt? Bespreek dan met je huisarts wat in jouw geval de beste oplossing is.

Waar heb jij het meeste last van tijdens je menstruatie? Laat het ons weten in de comments!