Als je net een hoortoestel hebt wil je natuurlijk een vliegende start maken. Echter, kan je nieuwe apparaat flink wennen zijn. Geluiden kunnen nog schel klinken en alles kan te hard binnenkomen. Ook zal je wellicht veel meer aandacht aan je omgeving besteden dan mogelijk, omdat er veel geluiden zullen zijn die je een langere tijd niet gehoord hebt. Dit is normaal. Als je net een hoorapparaat hebt, zullen je hersenen namelijk opnieuw moeten wennen aan het originele niveau van geluid. Om zo veel mogelijk voorbereid te zijn, hebben wij zes tips voor je opgesteld waar je aan kunt denken als je net een hoorapparaat hebt!

1. Geef jezelf tijd

Telefoongerinkel, verkeer, luidruchtige kinderen, vogels: met een nieuw hoortoestel komt een hele nieuwe wereld aan geluiden (opnieuw) tot leven. Dat kan best overweldigend zijn, want je oren zijn die prikkels immers niet meer gewend. Neem dus de tijd om te wennen aan je nieuwe hoortoestellen. Je hersenen opnieuw leren om geluiden te filteren. En dat kost tijd, gun jezelf die ook.

2. Draag je hoorapparaat het grootste deel van de dag

Zeker in het begin kan zo’n hoortoestel natuurlijk wennen zijn en heb je misschien de neiging om deze af en toe uit te doen. Probeer dit niet en draag je apparaat het grootste deel van de dag. Onregelmatig gebruik zal namelijk niet het gewenste resultaat geven. Zo heb je er niet de meeste profijt van en dat is zonde!

3. Gebruik je hoorapparaat in rustige omgevingen

Om te wennen is het fijn om niet in een keer veel geluidsprikkels te ontvangen. Voer het daarom zachtjes op en gebruik je apparaat in rustige omgevingen. Ook één op één gesprekken zijn aan te bevelen, omdat je in het begin moeite zult hebben op èè gesprek, als je meerdere gesprekken tegelijk om je heen hebt.

4. Luister naar de radio of tv

Luisteren naar radio of televisie is een hele goede oefening om te wennen aan je apparaat, en gesprekken te kunnen volgen. Aanbevolen wordt om eerst reportages te luisteren, omdat hier in het algemeen duidelijk wordt gesproken.

5. Wees voorzichtig met bellen

Het is belangrijk om tijdens bellen de telefoon schuin tegen je slaap aan te houden, als je je hoorapparaat draagt. Ook moet je je toestel lichtjes bij je oor houden, dus niet hard tegen je oor aandrukken. Op deze manier voorkom je het fluitende geluid dat hoortoestellen kunnen creëren.

6. Gebruik je apparaat ook eens in meer lawaaierige omgevingen

Om te wennen is het na een tijd belangrijk om ook te oefenen in drukke omgevingen, zoals in druk verkeer of in de supermarkt. Bouw het wel rustig op.

Dit waren de tips! Tot slot vergeet niet je batterij op te tijd te vervangen. Een overzicht hoortoestelbatterijen is daarom onmisbaar.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here