Je kan wel sporten, gezond eten, veel water drinken maar als je geestelijk niet lekker in je vel zit heeft dit ook invloed op je gezondheid. Stress, spanning en negatieve gedachten zijn namelijk evengoed slecht voor je als bijvoorbeeld ongezond eten. En om stress en spanning los te laten, is het belangrijk dat jij je goed voelt over jezelf en dat je sterk in je schoenen staat. Daarom bij dezen 5 gouden tips hoe je meer zelfvertrouwen krijgt!
1 Besef dat íedereen onzeker is
Een goede tip om van je onzekerheid af te komen is door te beseffen dat iedereen onzeker is. Ja zelfs je buurman, je baas, die charmante collega..Iedereen heeft wel iets aan zijn uiterlijk en/of innerlijk waar diegene niet blij mee is en dit maar al te graag verdoezelt. Hoe komt dat dan? Als we allemaal onzeker zijn, kunnen we dit dan niet beter omarmen? Ja. Maar het is beetje inherent aan onze maatschappij. De grootste boosdoener hiervan is de afwijzing en de angst voor hiervoor. We willen graag presteren ons beste kant laten zien en onze mindere kanten mogen niet gezien worden. Maar niet jezelf zijn, maakt onzeker. En we passen ons allemaal wel aan, of dit nou bij je je vrienden, familie of je collega’s is. Daarom kun je er gerust van uitgaan dat iedereen zijn beste versie laat zien en ook onzekerheden heeft. Het idee niet de enige te zijn, kan al geruststellen en zorgen voor acceptatie. Komen we meteen bij het tweede punt.
2. Accepteer je onzekerheid
Als iets niet werkt, is het wel om emoties weg te duwen. Als jij een diepgewortelde onzekerheid hebt die naar de oppervlakte blijft komen, kan je het beste deze onzekerheid omarmen. En dat is wellicht moeilijk, anders was je er ook niet onzeker over. Maar ik bedoel hiermee iets anders. Niet hetgeen waar je onzeker bent accepteren, maar het feit dat je hierover onzeker bent. Je bent onzeker. Punt. Erken dit, accepteer dit en ga dán naar de kern.
3. Ga op zoek naar de kern
Veel onzekerheden vinden hun oorsprong in de jeugd. In onze jeugd zijn we namelijk vaak ‘afgewezen’, als in gecorrigeerd. Je ontkomt er niet aan als kind. Je moet je aanpassen en daardoor denken we vaak als kind: ‘we zijn niet goed genoeg’. Dit nemen we mee in onze volwassen jaren en laten we vaak niet meer los. Dus als je ergens onzekerheid voelt ga dan na waarover je dat bent. Is het wel omdat iemand jou niet leuk vindt of omdat je vroeger het gevoel had niet goed genoeg te zijn? Relativeer je onzekerheid en bedenk: je bent goed zoals je bent, wat je ook doet of wie je ook bent.
Onzekerheid komt van binnenuit, en dus niet omdat iemand wat tegen jou zegt of wat van je vindt. Daarom kan je het ook zelf oplossen en dat is een mooi gegeven! Je kan namelijk wel honderd keer horen dat of je goed bent zoals je bent, of mooi, slim enzovoort. Als je het niet voelt, blijf je onzeker.
Daarom is opzoek gaan naar de kern van het probleem belangrijk als je onzekerheid wil ombuigen. Voel je goed zoals je bent, zonder externe waarden daaraan af te laten hangen. Dan kan je veel meer hebben en schiet je niet meteen in die onzekere rol als iemand iets anders van je vindt.
4. Wees jezelf
Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen. De enige echte versie die je kan zijn, is die van jezelf. Dus wees de allerbeste versie van jezelf. En zie dit niet als een druk, maar juist als een uitdaging om aan jezelf te werken van binnenuit, in plaats van op zoek naar bevestiging te gaan van buitenaf.
En jezelf worden, dat gebeurt in stapjes. Mocht je je vroeger niet uiten? Probeer dat nu dan te leren door iedere dag hiermee bezig te zijn, bijvoorbeeld door te schrijven, muziek te maken of goede gesprekken te hebben met (een professioneel) iemand. Want jouw gevoelens en emoties die mogen er zijn, en door ze te uiten kun je ze verwerken.
Als je gesloten bent en niet goed over je emoties kan praten, omdat dit vroeger niet werd gewaardeerd, wees je dan bewust dat dit niet in een dag over gaat. Elke dag een beetje en voor je het weet kan jij al veel beter met je emoties omgaan en word je steeds meer jezelf.
Het is een proces dat lang kan duren en pijnlijk kan zijn, maar het is de enige manier om meer eigenwaarde te hebben en weer sterk in je schoenen te staan.
5. Maak fouten
Wees je bewust dat we in een maatschappij leven waarin we alles al gauw stempelen als goed en fout. Maar wie bepaalt eigenlijk wat juist is of niet? Dat is cultuur gerelateerd en dus niet de echte waarheid.
Door fouten te maken leer je. Je bent niet minder waard en als je fouten maakt wordt je ook niet slechter dan een ander. Leer van je fouten en stamp jezelf hiervoor niet de grond in. Wees mild voor jezelf, dan krijgen anderen mensen jou ook niet gemakkelijk meer klein! Vind een ander het niets dat jij je niet kapot schaamt voor je ‘fouten’, dan is dat zijn probleem.
6. Omring je met fijne mensen
Oke, je kan niet altijd bepalen wie je om je heen hebt. Iedereen heeft wel te maken met een lastige baas, een bemoeizuchtige tante en/of vervelende broer. Maar vrienden kies je wel uit. Als jij alleen maar mensen om jou heen hebt die klagen, destructief gedrag vertonen en/of jou vertellen wat je allemaal wel niet fout doet: verban deze mensen.
Zorg voor mensen om je heen die kritiek kunnen leveren, maar op een constructieve manier. Daar heb je veel meer aan. Het is zelfs onderzocht dat je geluk onder meer afhangt van de mensen di je het dichts bij je hebt staan. Zorg dat dit fijne mensen zijn, bij wie je jezelf mag zijn en van wie je fouten mag maken! Door deze mensen groei je in plaats van dat ze jouw onzekerheid ‘bevestigen’.