6 redenen waarom zeewier zo gezond is

0
490

Hier in Nederland kennen wij zeewier vooral als gerecht wat hij sushi wordt gegeten. Er zijn wel honderd verschillende soorten zeewieren. Helaas zijn niet alle soorten even goed eetbaar. Vele van deze soorten zeewieren worden al eeuwenlang gegeten in voornamelijk de oost Aziatische landen. Het is dan ook echt een delicatesse in de Japanse en Chinese keuken. Hieronder 6 redenen waarom zeewier eten zo gezond is voor je.

Bron van mineralen en vitamines

Je hoeft je niet langer af te vragen waarom is zeewier gezond? Zeewier zit vol met vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat je veel gezonde vezels, jodium en ijzer binnenkrijgt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je een overdosis aan ijzer kunt krijgen als je vaak kies voor een gerecht waarin zeewier zit verwerkt. Toch hoef je hier niet snel bang voor te zijn. Heb je een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen zorg er dan voor je dat minimaal een keer in de week zeewier aan een van je gerechten toevoegt. Wat zeker een aanrader is een wakame salade.

Vleesvervanger

Omdat er veel ijzer aanwezig is in zeewier en ook nog vele andere soorten is het een uitstekende vleesvervanger en dus echt een aanrader voor mensen die een vegetarisch dieet volgen. Doordat je met zeewier ook veel verschillende gerechten kan maken zoals soepen en salades is het een uitstekende vleesvervanger, ook voor niet vegetarische mensen.

Lees ook: 5 redenen waarom vegetarisch eten gezond is voor je

Vezels

Nog een reden om wat vaker zeewier te eten is omdat het rijk is aan vezels. Door deze hoeveelheid vezels verlaag je de kans op diabetes en kun je zelfs een te hoog cholesterol verlagen. Ook heeft de darmflora veel baadt bij eten van zeewier. Door de vezels houd je je darmflora mooi in balans en zal je minder snel last hebben van een opgeblazen gevoel of winderigheid.

zeewier-gezond-1

Geen toegevoegde bestanddelen

Doordat zeewier al een heerlijke zoute en hartige smaak van zichzelf heeft is het een van de weinige voedingsproducten die in de supermarkten liggen waaraan geen chemische smaak of geurversterkers worden toegevoegd. Het is echt een vers onbewerkt product wat rechtsstreek uit de zee komt. Alleen al om die reden zouden we wat vaker zeewier op het menu moeten zetten.

Lees ook: Deze 6 groenten hebben wonderbaarlijke krachten

Overvloed

Zeewier groeit in grote aantallen in de zee, zoveel zelfs dat we er de hele wereldbevolking van zouden kunnen laten eten. Er wordt ook weinig energie verspilt aan het kweken of transporteren van zeewier waardoor dit weer een gunstig effect heeft op moeder natuur en zeewier dus het kenmerk heeft met een lage footprint.

Omega3

Bijna alles wat leeft in zee is rijk aan Omega3. Zo ook alle soorten zeewier. De omega3 die aanwezig is in alle soorten zeewier heeft een gunstig effect op de gezondheid van de mens. Zeker voor mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk of vatbaar zijn voor hart en vaatziekten is zeewier een goed product om mee te variëren.

Gedroogd zeewier

Gedroogd zeewier is een grote plantaardige bron van vitamine B12. Helaas heeft zo een 15% van de Nederlanders een chronisch tekort aan deze vitamine. Dat merk je door pijn op de borst, ademnood hebben en weinig tot geen eetlust. Het is dus zeker aan te raden om in dat geval vaker gedroogd zeewier toe te voegen aan je menu.

Houd jij van zeewier? Laat het ons weten in de comments hieronder!