5 tips die je helpen beter te slapen

0
332

 

Het is heerlijk om goed uitgerust wakker te worden. Goed en voldoende slapen is dan ook zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Je hersenen functioneren beter en je hebt genoeg energie om leuke dingen te ondernemen. Wanneer je last hebt van slapeloosheid kan dit een groot probleem vormen in je dagelijkse leven. Hier volgen 5 tips die je helpen om beter te slapen.

Slaapplek

Zorg dat je slaapkamer een rustgevende plek is. Een plek die alleen gebruikt wordt om te slapen. Zorg ervoor dat er geen rommel of rondslingerende kleding ligt. Een rustige en opgeruimde slaapkamer heeft namelijk veel invloed op de kwaliteit van je slaap. Probeer zoveel mogelijk je telefoon en televisie uit je slaapkamer te houden. Je zal merken dat je dan automatische in een ontspannen sfeer komt. Wat goed helpt om ontspannen te gaan slapen is om een boek te lezen in bed. Zo ontspannen je hersenen vanzelf na een drukke dag en val je makkelijk in een diepe slaap.

Temperatuur

De beste tempratuur voor op een slaapkamer ligt tussen de 16 en 18 graden. Probeer in de winter de kachel zoveel mogelijk uit te houden in de slaapkamer. Met de kachel aan slapen verslechterd de kwalitiet van de lucht die in je slaapkamer hangt. Bij een slechte luchtkwaliteit zal je minder lang slapen. Wat ook goed helpt om beter te slapen is om het raam een klein stukje open te houden zodat er continu een stroom is met verse zuurstof. Let er wel goed op of je niet op de tocht ligt.

Donker

Zodra het buiten donker wordt gaat je lichaam melatonine aanmaken. Melatonine is een stofje wat er voor zorgt dat je lichaam klaar is om te gaan slapen. Probeer minimaal 2 uur voordat je gaat slapen de lampen te dimmen en vermijd zoveel mogelijk de televisie of je laptop. Dit licht zorgt er juist voor dat je minder melatonine aanmaakt. Ook een goede tip om beter te slapen is om de slaapkamer zelf zo donker mogelijk te maken tijdens de nacht. Hierdoor kom je in een diepere slaap terecht en zal je ook langer aan een stuk door slapen. Schijnt er toch veel licht in je kamer overweeg dan om een slaapmasker aan te schaffen.

Sporten

Trek die hardloopschoenen aan en ga een rondje hardlopen. Het is bewezen dat je beter gaat slapen na een goede work-out. Vooral een rondje hardlopen helpt je beter te slapen. Stap na het sporten onder een warme douche, drink een kop kruidenthee en je bent verzekerd van een goede nachtrust. Ook yoga en ontspanningsoefeningen helpen je om beter te slapen. 

Kruidenthee

Ook bepaalde soorten kruiden helpen je om beter te slapen. Het beste tijdstip om zo een kop kruidenthee te drinken is een uur voordat je wilt gaan slapen. Let wel op dat je niet te veel thee drinkt anders word je s ’nachts gewekt voor een bezoek aan het toilet. Kies voor een kruidenthee zoals kamille, lavendel, rooibos of valeriaan. Laat het zakje een paar minuten trekken voor het beste resultaat.