5 huismiddeltjes tegen een verstopte neus

0
179

Iedereen heeft er voldoende ervaring mee; de verstopte neus. De onmogelijkheid om op een normale manier te ademen, slapeloze nachten en in sommige gevallen hoofdpijn door het vele snuiten van de neus. Toch zijn er enkele eenvoudige tips die je kunt toepassen om de klachten aanzienlijk te verlichten.

Zorg dat je voldoende drinkt

Je staat er wellicht niet direct bij stil, maar drinken helpt bij een verstopte neus. In combinatie met de slikreflex, verdunt het vocht het aanwezige slijm. Vocht helpt daarnaast niet alleen bij een stevige verkoudheid, het zorgt ook voor een wat voller gevoel. Zorg er in ieder geval voor dat je dagelijks 2 liter vocht binnenkrijgt.

Stomen is effectief

Het is de ouderwets e truc: stomen. Net als bij het drinken van vocht, zorgt het stomen voor een verdunning van het slijm in de neus. Stoom bij voorkeur boven een kom heet water. De warme stoom adem je in via de neus en bij voorkeur enkele keren per dag. Na een aantal dagen merk je een verlichting van de klachten.

Gesneden ui

Scherpe luchtjes helpen om de luchtwegen open te krijgen. Zo kan je er voor kiezen om af en toe gesnipperde uit op je brood te eten, je kan ook een gesneden uit op je nachtkastje leggen. De geur van de vers gesneden uit opent je neus en zorgt voor een aangename nachtrust.

verstopte-neus-2

Lees ook: 7 tips om je menstruatie wat aangenamer te maken

Je slaaphouding

Elke verkoudheid maakt het slapen vaak tot een onmogelijke opgave. Het slijm wat zich ophoopt in je neus, verhindert een normale ademhaling wat dus resulteert in een verstoord slaapritme. Dit probleem kan enigszins worden verlicht door een simpel advies. Zorg dat je torso zich hoger bevindt dan het onderste deel van je lichaam. Het effect van deze houding is dat je daardoor de druk verplaatst, je kan dan aanmerkelijk makkelijker ademhalen. Let er wel op dat je niet enkel je hoofd hoger laat rusten, dit kan namelijk zorgen voor hoofdpijn bij het opstaan.

Gebruik een zoutoplossing

Het gebruik van een zoutoplossing is een effectieve manier op neusklachten zoals een verstopte neus te verhelpen. Bij de meeste drogisterijen kan je hiervoor een zoutoplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een verstuiver, kopen. Let voor de aanschaf wel goed op de hoeveelheid zout in het product. Zout heeft een aantal belangrijke voordelen, waar je mooi van kan profiteren als je last hebt van een verstopte neus:

  • Zout heeft een reinigende functie, zo voert het overbodige stoffen af en zorgt het voor een minder aantrekkelijke omgeving voor onder andere bacteriën.
  • Zout heeft de eigenschap om de vochtigheidsgraad van de omgeving te herstellen. Zout trekt immers vocht aan.
  • Zout beschermt het slijmvlies tegen ontstekingen.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!