4 onbekende, lekkere én gezonde stukjes rundvlees

0
984

Als je naar de supermarkt gaat, ligt daar heel wat rundvlees. Je vindt er echter alleen de standaard bekende lapjes. Van biefstukjes en steaks tot rundergehakt; het ‘eenvoudige’ vlees ligt wel in de supermarkt. Dat is eigenlijk best jammer, want daardoor zijn veel mooie stukken rundvlees een beetje vergeten. Wie kent deze 4 onbekende, lekkere én gezonde stukjes rundvlees nog?

1. Bavette

Bavette

In Nederland noemen we het maanvlees, in het Engels heet het ‘flap meat’ en in Frankrijk spreekt met over de bavette. Het is een prachtig stuk vlees van de flank van het rund. Vroeger sneed men stevige lappen bavette, die dan kort geroosterd werden. Tegenwoordig vind je maar weinig herkenbare bavette meer, aangezien het vlees wordt gebruikt om tartaar van te maken. Zonde! Je kunt gelukkig nog steeds bavette kopen, die je dan kort bakt zoals je een biefstuk zou bakken. Bavette is een relatief mager stukje vlees. Dat maakt dit vlees tot één van de gezondste delen van het rund. Met name bavette van grasgevoerde runderen is gezond.

2. Picanha

Picanha

Weet jij wat picanha is? Maar weinig mensen weten dat, hoewel de picanha wel weer wat populairder begint te worden. Je kunt picanha kopen bij de slager. Eigenlijk staat picanha in Nederland ook bekend als het staartstuk van het rund. Het wordt relatief weinig gebruikt, wat zonde is. Het is namelijk een heerlijk mals stukje vlees. De picanha heeft aan één kant een laagje vet. Je bereidt het vlees het beste op de barbecue, zodat het vet deels wegloopt in de vlammen en dan een heerlijk extra aroma geeft. Picanha kan snel worden dichtgeschroeid en dan op lage temperatuur verder worden gebakken. Daardoor blijven de goede sappen in het vlees behouden. Zo krijg je een gezond stukje vlees dat toch relatief weinig vet bevat als je het goed klaarmaakt.

3. Runderwang

Runderwang

De wang van het rund werd vroeger ontzettend veel gebruikt. Tegenwoordig wordt het vaak in gehakt verwerkt omdat het maar weinig verkocht wordt. Zonde, want het is juist een ontzettend zacht en gezond deel van het rund. Een rund staat de hele dag te kauwen, waardoor de spieren in de wangen sterk en goed doorbloed zijn. De wangen bevatten ook vrijwel geen vet. Je gebruikt een runderwang meestal als stoofvlees, waarbij het na een tijdje super zacht wordt. Runderwang bevat is een van de gezondste soorten stoofvlees die er bestaan.

4. Longhaas

Longhaas

De runderhaas of ossenhaas kennen de meeste mensen wel. Deze ligt op de rug van het rund. Maar wist je dat er nog een ‘haas’ in een rund zit? De longhaas zit vlak bij de longen. Het is de spier die zorgt dat het rund goed kan ademen. Daardoor is de spier de hele dag door in beweging. Het vlees is daardoor praktisch vetloos, maar wel heel mals. Een longhaas bereid je door hem rondom lekker dicht te schroeien en hem daarna heel langzaam op temperatuur te laten komen. De longhaas is een mager stuk vlees, dat door de goede doorbloeding toch heel mals is. Als het goed wordt klaargemaakt, is het een fantastisch stukje vlees.

Deze delen van het rund werden vroeger ook in Nederland veel gebruikt. Tegenwoordig gaan we sneller voor de delen die we kennen uit de supermarkt. Erg jammer, want deze vier stukken zijn juist de mooiste en gezondste delen van het rund. Je kunt ze bereiden in de pan, maar ook op de barbecue haal je er geweldige resultaten mee! Wil je het helemaal goed doen, dan ga je natuurlijk voor goed biologisch vlees.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here