3 Redenen om voor een koolhydraatarm dieet te kiezen

0
264

Het koolhydraatarme dieet is inmiddels redelijk bekend. Je schrapt het merendeel van de koolhydraten, zoals pasta, brood, aardappelen en rijst, uit je dieet. De meeste mensen gebruiken dit dieet om af te vallen en het is ook bekend dat dit werkt. Maar er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een koolhydraatarm dieet, want het helpt bij meer dan alleen het afvallen. Kijk hieronder om meer te weten te komen over wat dit dieet voor jou zou kunnen doen.

Meer en blijvend gewichtsverlies

Bij de meeste diëten is het uitgangspunt dat je minder vetten gaat eten. Als je koolhydraten uit je voeding laat, kun je echter meer gewichtsverlies bereiken, soms wel tot twee keer zoveel. Uit onderzoek blijkt ook dat het hierbij vooral om het buikvet gaat, dat om de organen zit. Het kwijtraken van dit vet brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee.

Omdat je je voeding aanpast, maar nog steeds lekker en gezond eet, is het ook gemakkelijker om daarna op gewicht te blijven. Je koolhydraatarme dieetschema kun je aanpassen om te zorgen dat je niet weer aankomt. Er zijn geen dure supplementen of eiwitpoeders nodig; het kost dus geen extra moeite om het dieet langdurig of misschien zelfs voor altijd, te blijven volgen. Je bent gewend aan deze manier van eten en het voelt goed om zo te blijven eten. Het gewicht dat je verloren hebt, komt niet terug. Er is geen sprake van een jojo-effect.

Gemakkelijker vol te houden dan andere diëten

Het lijkt een ingrijpende verandering van je eetgewoonten om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Koolhydraten zijn in de westerse wereld een belangrijke voedingsgroep en omvatten ook nog eens veel van de dingen die we erg lekker vinden. Toch blijkt dat mensen dit dieet goed kunnen volhouden.

Dat komt ten eerste omdat je natuurlijk merkt dat het werkt, je verliest gewicht. Ten tweede kun je nog veel lekkere dingen eten. Van sommige voedingsgroepen mag je zelfs meer eten. En ten derde heb je tijdens het dieet geen honger. Je eet eiwitten en vetten die je een goed gevuld gevoel geven. En omdat je bloedsuikerspiegel veel gelijkmatiger blijft, heb je ook geen last van heftige verlangens naar meer suiker. Ten vierde blijf je je fit en energiek voelen. In tegenstelling tot andere diëten waarin je honger kunt hebben en je flauw kunt voelen.

Helpt bij meerdere gezondheidsproblemen

Mensen met klachten waar huisartsen vaak geen oplossing voor hebben, kunnen veel baat hebben bij het koolhydraatarme dieet. Denk hierbij aan het Prikkelbare Darm Syndroom. Je kunt dan last hebben van verstopping of juist diarree (of een afwisseling hiervan), buikkrampen en/of winderigheid. Er wordt mensen die hier last van hebben vaak gezegd dat ze er maar mee moeten leren leven en er worden lapmiddeltjes voorgeschreven. Het koolhydraatarme dieet kan echter veel rust geven in de darmen. Deze manier van eten prikkelt de darmen niet en is lichter verteerbaar.

Het koolhydraatarme dieet kan ook helpen diabetes onder controle te krijgen. Doordat je minder koolhydraten eet, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. Je hebt op den duur minder medicatie nodig. Het is bewezen dat een koolhydraatarm dieet mensen met diabetes daadwerkelijk kan helpen.

Het dieet heeft verder een gunstige invloed op het cholesterol: het verlaagt de triglyceriden in het bloed en verhoogt het HDL cholesterol. Je huid wordt zuiverder en als je vaak hoofdpijn hebt, kan dat ook verbeteren. Suiker kan veel negatieve effecten hebben op je lichaam, die je misschien niet direct daarmee in verband zou brengen. Het kan dus zijn dat door het volgen van het koolhydraatarme dieet veel vage klachten zullen verdwijnen.