10 redenen waarom je vaker het strand wil bezoeken

0
370

Nu de temperaturen stijgen raken de stranden ook weer voller. Een strandbezoek is niet alleen lekker om bij te kleuren, het heeft ook een positieve invloed op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Psychologen hebben namelijk de impact van het strand op de mens onderzocht en concludeerden dat íedereen – jong en oud – baat heeft bij een dagje strand. Dit komt doordat we een stranddag associëren met positieve gevoelens als ontspanning en rust. Wij zochten dit voor je uit en geven 10 redenen om vaker een strand te bezoeken.

1. Vitamine D

We schreven al eerder dat vitamine D een zeer belangrijke vitamine (eigenlijk een hormoon) is. Vitamine D zorgt namelijk voor gezonde botten en tanden en serotonine-aanmaak (het stofje waardoor je je gelukkig voelt). Ook verhoogt vitamine D je weerstand.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Hoe bloter je bent, hoe meer je vitamine opneemt. Zorg er wel voor dat jezelf niet teveel insmeert met zonnebrandcrème, want dit remt de opname.

2. Beter humeur

De zonnestralen, de zand onder je voeten, de zeelucht, het zeewater: wie wordt er niet blij van? Een stranddag zorgt dan ook voor een fijn humeur. De kalme rustige zee en een heldere zon kan namelijk voor een natuurlijke meditatieve stand zorgen. Je hoeft er dus vrij weinig voor te doen en alle zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Of je nu een strandwandeling maakt of geniet van het uitzicht over zee: het strand is een goede plek om te ontspannen en te relativeren. Fijn!

3. Zeelucht als medicijn

De minerale zouten in zeewater die in de lucht komen, zijn heilzaam voor de longen. Dankzij deze zouten wordt zuurstof sneller opgenomen in je lijf. En dit zorgt ervoor dat er extra serotonine wordt aangemaakt, wat weer een positief effect heeft op je humeur en stresshormonen.

4. Zeewater is gezond voor de huid

Een regelmatige duik in de zee kan bijdragen aan een betere huid. Zeewater bevat namelijk vitaminen, minerale zouten en aminozuren en heeft daardoor een helende werking. Verder heeft zoute water een ontsmettende werking en geneest op die manier kleine ontstekingen of wondjes. Ook werkt zeewater goed bij huidaandoeningen zoals eczeem. Bovendien versterkt zeewater de doorbloeding van je lichaam, zeewater stabiliseert namelijk de waterbalans van de cellen door de mineralen die het water bevat.

5. Work-out

Een stevige wandeling op het strand is een goede work-out voor de benen. De duinen op en af, het stevige zand waar je in loopt: wandelen in het zand helpt je om fit te blijven. Je komt moeizamer vooruit dan op een harde ondergrond en daardoor zal je meer calorieën verbranden als je op het zand loopt. Wandelen in het zand houd je dus goed in beweging. Reken maar dat je met gespierde kuiten thuis komt!

6. Zand als natuurlijk scrubmiddel

Wist je dat zand een hele goede natuurlijke scrub is? Door zachtjes te scrubben met zand haal je dode huidcellen weg van je lichaam en stimuleer je de productie van nieuwe huidcellen. Hierdoor voelt je huid zacht en krijg je sneller een gekleurd velletje.

7. Stralende huid

Niet alleen zorgt een stranddag voor een geluksmomentje van binnen; je gaat er ook mooier uitzien. De zorgt stimuleert namelijk de productie van de stof melanine in de huid waardoor je er stralend uit gaat zien.

8. Zwemmen

Als je dan toch op het strand bent, vergeet dan niet een verfrissende duik te nemen in de zee. Door te zwemmen gebruik je bijna álle spieren van je lichaam en dat is gezond. Zelfs door enkel watertrappelen ben je een work-out aan het doen. Verder is zwemmen goed voor je omdat je spieren ontspannen door de bewegingen die je in het water maakt. Ook voel je veel lichter aan waardoor je meer spierinspanning hebt. Daarnaast werkt zwemmen geestelijk ontspannend.

9. Geluksgevoel

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht je gelukkig maakt. Mensen die veel tijd doorbrengen in de zon hebben minder kans op ontwikkeling van een depressie. Naast dat je vitamine D dus omhoog gaat door zonlicht, zorgt het licht er ook voor dat er meer endorfine aangemaakt wordt. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfine is een lichaamseigen stof dat zorgt voor een gevoel van geluk en euforie. Daarnaast krijg je meer energie en voel je je meer ontspannen. Tot slot zorgt (zon)licht ervoor dat je immuunsysteem versterkt wordt door de aanmaak van meer witte bloedlichaampjes.

10. Goede nachtrust

Na een stranddag voel je al gauw rozig. Je ogen prikken, je huid voelt ziltig door het water en je valt als een blok in slaap. Herkenbaar?

Kan goed kloppen. Onderzoekers van de Universiteit van Surrey kwamen namelijk tot de conclusie dat een stranddag (met strandwandeling) zorgt voor een betere nachtrust. De onderzochte mensen die het strand bezochten sliepen gemiddeld een uur langer na een stranddag.

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here