11 lekkere suikervervangers!

0
136

Suiker: het witte gif? We worden overal in de media gewaarschuwd dat geraffineerde suiker slecht is voor de gezondheid. Suiker an sich is niet eens het probleem, maar de hoeveelheid. Suiker zit namelijk overal (verborgen in). Daarom kan je het beste suikers vervangen, want je krijgt al genoeg suiker binnen op een dag.

Suiker zit werkelijk overal in, van brood, tot ketchup tot zelfs in groenten. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit erin. En teveel suiker is niet goed voor een mens, omdat het mineralen en vitamines ontneemt. Als je dan toch een gerecht zoet wil maken, zijn er gelukkig genoeg alternatieven te vinden. Daarom bij dezen 8 tips om geraffineerde suiker te vervangen.

Dadels

Als je een gerecht zoet wil laten smaken, maar geen geraffineerde suiker wil gebruiken zijn dadels echt de perfecte vervanging hiervoor! Dadels zijn lekker, gezond en zoet. Deze vruchten bevatten veel vezels, ijzer en vitamine B3 en B6. Ook zit er veel magnesium in, en van dit mineraal heeft steevast iedereen een tekort.

Groenten

Groenten zoals wortel, paprika, oranje pompoen, zoete aardappel, tomaat en ui voegen een lekkere zoete smaak toe aan hartige gerechten. Ze hebben een zoete smaak, omdat ze ook daadwerkelijk suiker bevatten (dus zelfs in groenten zit suiker!) maar er zit zoveel gezonde stoffen in groenten dat dit teniet doet aan de rest van de voedingsstoffen.

Fruit

Als je suiker wil vervangen in bijvoorbeeld een taart, gebruik dan fruit. Bananen, appels, perziken, aardbeien en peren zijn goede vervangers voor geraffineerde suikers. Ze bevatten fruitsuikers, wat natuurlijk ook gewoon suiker is maar in fruit zit uiteraard genoeg andere voedingstoffen, dat ervoor zorgt dat fruit een goede vervanging is voor enkel suiker.

Stevia

Wil je helemaal geen suiker? Dan zijn zoetstoffen goede vervangers. Zo is stevia een natuurlijk product dat zo’n 300 keer zo zoet is dan suiker. Het E-nummer van stevia is 960.

Stevia is een vaak gebruikte zoetstof, dat in Zuid-Amerika al eeuwenlang wordt gebruikt als zoetmiddel. Het wordt gemaakt uit het blad van de stevia-plant. Stevia is veilig, alleen je moet er niet te veel van binnen krijgen, want dit kan zorgen voor diarree.

Tahin

Je kan sauzen dikker maken en een zoetere smaak geven door de sesampasta Tahin te gebruiken. Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad, het bevat zout en heeft een wat zoetige, nootachtige smaak. Het is super gezond, bevat veel B-vitamines en magnesium en is ook erg lekker!

Vanille-extract

Vanilla-extract is bij uitstek een perfecte vervanger voor suiker. Je hebt maar een drupje nodig en je gerecht smaakt lekker zoetig naar vanille en bevat geen suiker.

Honing

Ook honing is een hele goede vervanger voor geraffineerde suiker. Het is uiteraard lekker zoet en bevat enorm veel goede voedingstoffen. Zo heeft honing een bacterie-en schimmelwerende werking, beschermt het goedje tegen kanker en hart-en vaatziekten dankzij de antioxidanten, verhoogt het je uithoudingsvermogen en herstelt het de spieren na het sporten sneller.

Bovendien reguleert honing je bloedsuikerspiegel, in tegen stelling tot geraffineerde suiker wat zorgt voor een snelle stijging en daling in je bloedsuikerspiegel. Tot slot is honing gezond voor de darmen, het bevat namelijk goede bacteriën die je nodig hebt voor een goede darmhuishouding.

Munt

Voeg eens de kruid munt toe aan een gerecht, en je zult verstelt staan hoe dit je gerecht zoeter doet smaken. Dit komt doordat munt de zoete smaak versterkt! Munt is lekker en nog heilzaam voor keel en longen ook.

Rozijnen

Als je rozijnen toevoegt aan een gerecht, krijgt je gerecht een bijzondere en zoetige smaak. Voeg het eens toe aan je salade of aan een tahin-schotel. Lekker, en boordenvol ijzer en vitamine C.

Kaneel

Ook kaneel zorgt voor een bijzondere en zoetige smaak aan je gerecht. Het is een warme specerij die je gerecht echt een opkikker geeft en tevens een zoetige smaak, zonder enig suiker te gebruiken!

Kokosbloesemsuiker

Alhoewel kokosbloesemsuiker wel tot een suiker behoort, is het toch geen geraffineerde suiker. Deze vorm van suiker past zeker in dit in het lijstje omdat kokosbloesemsuiker zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, en zoals eerder benoemd zorgt geraffineerde suiker hier niet voor. Bovendien is dit goedje rijk aan magnesium en kalium en dat vindt je ook niet terug in toegankelijke suiker.

Dit waren ze! Houd jij van zoet? En gebruik je ook vaak een van bovenstaande suikervervangers? Of heb je andere lekkere vervangers? Laat het weten in de comments hieronder!

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here